AFERE U UNIFORMI: Događaji koji potresaju vojsku i policiju u Hrvatskoj ostali bez objašnjenja i odgovora

Jurica Kerbler - stalni dopisnik iz Zagreba

20. 07. 2021. u 21:46

NIZ afera poslednjih dana potresa Hrvatsku vojsku. Petorica njenih pripadnika je umrlo, petorica su uhvaćena kako konzumiraju drogu, a kadetkinja koja je snimila kako mladi policajci igraju užičko kolo - izbačena je iz službe?!

АФЕРЕ У УНИФОРМИ: Догађаји који потресају војску и полицију у Хрватској остали без објашњења и одговора

Foto: Printskrin 24 sata

Vođstvo Policijske akademije osuđuje kadete, jer su se našli u "neprimerenim situacijama". Zašto je kolo "neprimereno" za policijsku službu se ne govori, dok reditelj Dario Juričan, koji je snimio filmove o Ivici Todoriću i Milanu Bandiću poručuje: "Kada postanete policajci znajte da samo treba da ćutite".

- Kada kolega tuče migrante, ćutite, kada vam seksualno uznemiravaju koleginicu, ćutite, kada vidite nešto protivzakonito, ćutite - kaže Juričan.

Da problem nije kolo, već ponašanje nekih policajaca na granicima Hrvatske i BiH, pokazuje i upozorenje Đilijan Trigs, iz službi UN, koja kaže da je ova organizacija primila mnogo verodostojnih dojava o nasilnom postupanju nekih graničnih policajaca prema ilegalnim migrantima.

- Ljudska prava treba poštovati, bilo da su to izbeglice ili ne, njih ne smete da maltretirate - tvrdi Trigsova.

No, ova neprijatna tema pala je u Hrvatskoj u drugi plan, za razliku od užičkog kola koje je koštalo karijere mlade kadetkinje. Šta se događa u Hrvatskoj vojsci i zašto ima toliko smrtnih slučajeva u poslednje vreme takođe niko ne govori javno.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović, koji je i vrhovni komandant, kaže da zna dosta o tome, ali će još malo da pričeka da kaže svoj sud:

- To su nažalost stvari koje se odgađaju u ovom psihološko uzdrmanom vremenu, a vojnici su ljudi, imaju porodicu, probleme, dugove - kaže Milanović.

U Ministarstvu odbrane kažu da sve smrti vojnika nemaju veze sa aktivnom službom, ali ne otkrivaju razloge tako velikog broja umrlih vojnika. Ekspresno su iz službe udaljeni i vojnici koji su bili na testu za kokain, a pokazalo se da konzumiraju droge. Jedan od njih je radio i na obezbeđenju državnog vrha. Nije objavljeno ko je vojnicima dostavljao drogu i da li se radi o masovnoj pojavi drogiranja u oružanim snagama.

EKSPRESNA MERA DONETA PREKO NOĆI

SADA se užurbano sprovodi istraga kako bi se proverilo da li su vojni obaveštajci znali za prekršaje, a tek posle toga će biti doneta odluka o merama koje će biti preduzete prema vojnicima. No, za kadetkinju koja je snimila kolo odluka o udaljavanju iz sastava vojske doneta je doslovno preko noći.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)