SOROŠ I GEJTS PREUZIMAJU FIRMU: Zainteresovani za razvoj brzih korona testova, konzorcijum spreman da uloži 41 milijardu dolara!

Novosti online

20. 07. 2021. u 09:47

KONZORCIJUM investitora, koji predvode Fond za ekonomski razvoj (SEDF) Džordža Sorosa i fondacija "Bil & Melinda Gejts", finansira otkup britanske kompanije Molodžik za dijagnostičke tehnologije, koja je razvila brzi, desetominutni test na korona virus, objavio je Fajnenšel Tajms.

СОРОШ И ГЕЈТС ПРЕУЗИМАЈУ ФИРМУ: Заинтересовани за развој брзих корона тестова, конзорцијум спреман да уложи 41 милијарду долара!

Foto: AP Photo/Thomas Peter, Pool/AP Photo/Nati Harnik, File

Da bi izvršio akviziciju, konzorcijum je formirao socijalno preduzeće Global Akses Helt (GAH), čiji je cilj da proširi pristup dostupnoj medicinskoj tehnologiji.

Članovi GAH-a su navodno spremni da ulože preko 41 milijardu dolara za finansiranje akvizicije. Transakcija će obuhvatiti otkup svih postojećih akcija Molodžika, uključujući one koje drže dve kompanije za upravljanje privatnim investicijama - Forsatj Grupa i Calkulus Kepital.

- Pandemija kovid-19 bolno je demonstrirala fundamentalnu nejednakosti u globalnom javnom zdravstvu, a naročito krucijalni značaj pristupa dijagnostičkim alatima koji spasavaju živote. U ovoj jedinstvenoj transakciji, filantropski fondovi i investitori rade zajedno na rešavanju barem jednog dela tog nedostatka omogućavajući najsavremenijem komercijalnom preduzeću da usmeri sve svoje resurse na rešavanje jednog od najurgentnijih problema javnog zdravstva na svetu - izjavio je Šon Hinton, izvršni direktor kompanije SEDF.

Molodžik su osnovali 2003. godine Mark Dejvis i njegov otac, profesor Pol Dejvis, jedan od tvoraca prvog kućnog testa za trudnoću, KliarBlu. Molodžik razvija testove za razne bolesti po pristupčnim cenama, a nedavno je dobio CE znak za svoje testove na korona virus, koje kompanija planira da prodaje po ceni od samo jednog dolara po komadu, prenosi Raša tudej.

Međutim, test ove firme za kovid-19 tek treba da bude odobren za upotrebu i u Velikoj Britaniji i u SAD-u.

Molodžik je nedavno od britanskih vlasti dobio milion funti (1,4 miliona dolara) za razvoj testova na kovid-19, ali je kasnije optužio vladu da "cementira" upotrebu tih testova u matičnoj zemlji.

Generalni direktor Molodžika Mark Dejvis je pozdravio ugovor o akviziciji, ističući da to znači transformaciju njegove kompanije u socijalno preduzeće, što je ocenio "promišljenim, logičnim i prirodnim korakom usmerenim na pružanje dostupne dijagnostike i biotehnologije mestima koja su skrajnuta u nemilosrdnoj trci za profitom".

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UKRAJINI, IPAK, POMOĆ OD AMERIKE? Predstavnički dom Kongresa SAD za vikend odlučuje o usvajanju spornog zakona