UPOZORENJE ZA VAŠINGTON - "KASNIMO ZA RUSIJOM I KINOM": Američki mediji u strahu zbog hiperzvučnog arsenala protivnika

Novosti online

19. 07. 2021. u 16:15

SAD su zabrinute zbog kašnjenja po pitanju razvoja hiperzvučnog oružja za Rusijom i Kinom i to u periodu od nekoliko godina, upozorava portal "Militari voč" pozivajući se na izveštaj Istraživačke komisije američkog Kongresa.

УПОЗОРЕЊЕ ЗА ВАШИНГТОН - КАСНИМО ЗА РУСИЈОМ И КИНОМ: Амерички медији у страху због хиперзвучног арсенала противника

Foto: EPA

- Rusija i Kina već imaju u svom arsenalu hiperzvučne leteće aparate koji su opremljeni nuklearnim bojevim glavama dok SAD još nije ni pokrenula razvoj sopstvenog hiperzvučnog programa - navodi se u dokumentu u koji je američki portal imao uvid.

Istovremeno, kako se navodi, u vojnom budžetu SAD navedeno je da je izdvojeno 3,2 milijarde dolara za istraživanje hiperzvučnog oružja, što je daleko više nego što iznose ukupni vojni budžeti mnogih svetskih država.

"Militari voč", pored toga, sa žaljenjem konstatuje i činjenicu da Pentagon još uvek nije jasno postavio zadatak o primeni hiperzvučnog oružja, što stvara dodatne probleme prilikom razvoja tog novog tipa oružja.

Portal navodi i reči bivšeg rukovodioca Nacionalne uprave SAD za vazduhoplovstvo i istraživanje kosmičkog prostora Majkla Grifina koji je svojevremeno upozoravao na činjenicu da "Amerika" ne raspolaže sistemima koji bi predstavljali pretnju Rusiji i Kini, kao i da nema adekvatnu zaštitu od takvih sistema Moskve i Pekinga.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PODRŽAVAO REVOLUCIJU, SVETIO BRATA: Evo ko je muškarac koji je pretio eksplozijom u iranskom konzulatu u Parizu