ZAHAROVA O USTAVU UKRAJINE: Totalna "pravna degeneracija"

Novosti onlajn

15. 07. 2021. u 14:23

PORTPAROLKA Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova poželela je da ustav Ukrajine ne doživi sudbinu „Deklaracije" Huljaipoljske republike.

ЗАХАРОВА О УСТАВУ УКРАЈИНЕ: Тотална правна дегенерација

Foto: Depositphotos

Huljaipoljska republika je anarhična država Nestora Mahnoa, ukrajinskog anarhističkog revolucionara, koji se borio i protiv Bele i protiv Crvene armije tokom građanskog rata (1919-1921). U deklaraciji iz 1919. godine opisani su principi društva u kome je vladalo bezvlašće i koje nije moglo da se održi. Lideri pokreta su već 1921. godine emigrirali.

- Čak i ako sami Ukrajinci, govoreći o pravnom režimu u svojoj zemlji, više koriste reči žaljenja nego ponosa, želela bih još jednom da poželim podmlađenom ustavu izdržljivost i snagu, pošto već poseduje mladost i mudrost - napisala je Zaharova na svom Tviter kanalu, povodom 25. godina od usvajanja ustava Ukrajine.

Ona je podsetila i na situaciju u Ukrajini i zaključila da „praznik nije prošao onako kako je planirano".

- Totalna pravna degeneracija, humanitarna katastrofa na istoku države, pomama neonacističkog raspoloženja, iskustvo državnih prevrata – sve to nije bilo predviđeno Ustavom Ukrajine. Međutim, tako se desilo - podsetila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Pored toga, Zaharova je istakla, da je Osnovni zakon Ukrajine više puta revidiran zbog potreba „vladajućih brigada, kako je i svojstveno klasičnoj anarhiji ili slaboj demokratiji".

Pritom, ona je podvukla da ukrajinski konstitucionalisti zaboravljaju na međunarodne obaveze - „na primer da poštuju kompleks mera iz Minska koji je potvrđen odlukom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija".

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna