UBISTVOM "OSVAJAO" PREDSEDNIČKU FOTELJU: Na Haitiju uhapšen glavnoosumnjičeni za organizovanje atentata na predsednika Moizea

D. SAVIĆ

12. 07. 2021. u 22:44

KLjUČNI osumnjičeni za organizovanje atentata na predsednika Haitija Žovenela Moizea (53) je Kristijan Emanuel Sanjon, 63-godišnji državljanin Haitija koji 20 godina živi na Floridi, u SAD.

УБИСТВОМ ОСВАЈАО ПРЕДСЕДНИЧКУ ФОТЕЉУ: На Хаитију ухапшен главноосумњичени за организовање атентата на председника Моизеа

Deo grupe uhapšene posle atentata na Moizea / Foto AP

On je početkom juna doleteo na Haiti privatnim avionom, u pratnji unajmljenog obezbeđenja, sa "političkim motivima" da postane predsednik ove karipske države.

Hapšenje Sanjona objavila je haićanska policija na brifingu u prestonici Port-o-Prensu. Nije precizirano odakle je Sanjon doputovao. Javni podaci pokazuju da muškarac koji se zove i preziva isto kao Sanjon, radio kao doktor na Floridi, ali nije još jasno da li je reč o istom čoveku.

- To je osoba koja je na Haiti ušla sa političkim ciljevima - rekao je šef haićanske policije Leon Šarl.

Objasnio je da je prva osoba koju je telefonom pozvao jedan od napadača, u grupi koja je izvršila zločin, bio upravo Kristijan Emanuel Sanjon. Šarl je dodao da postoje još dve osobe za koje se smatra da su organizatori atentata, ali nije rekao njihova imena.

Šef policije je dodao da je prvobitni plan napadača bio da se uhapsi predsednik Moize, ali je "misija promenjena".

Žovenela Moizea je 7. jula u rezidenciji ubilo 28 stranih plaćenika - 26 Kolumbijaca i dvojica Amerikanaca poreklom sa Haitija. Petorica Kolumbijaca su još u bekstvu, a trojica su ubijena. Supruga Mozea, Martina, povređena je u napadu, a zatim je preneta u SAD na lečenje. Ona je rekla da se napad dogodio tako brzo, da njen suprug Žovenel nije mogao da "kaže nijednu reč".

Vlasti Haitija su u međuvremenu zatražile od SAD i UN da pošalju trupe u zemlju radi zaštite ključne infrastrukture, pa je delegacija visokih američkih zvaničnika za bezbednost i pravosuđe već doputovala na Haiti da proceni bezbednosnu situaciju. Tim će se takođe sastati sa trojicom haićanskih političara od kojih svaki tvrdi da je legitimni lider zemlje.

Prema Ustavu bi, naime, Narodna skupština trebalo bi da izabere novog predsednika, a amandmani, koje nisu svi prihvatili, sugerišu da premijer treba da preuzme vlast. No, Haiti ima i privremenog premijera Kloda Žozefa i novoimenovanog Arijela Henrija, koji još nije položio zakletvu. Obojica tvrde da su glavni. Uz to, grupa političkih partija potpisala je rezoluciju kojom se proglašava novi predsednik Žozef Lamber, sa Henrijem, koji vrši dužnost premijera.

PLANIRANO "SAMO" HAPŠENjE?!

Američki "Majami herald" prenosi da su osumnjičeni za učešće u atentatu rekli istražiteljima da im je rečeno da treba da uhapse predsednika, a ne da ga ubiju. Izvor blizak istrazi je izjavio da su dvojica Amerikanaca poreklom sa Haitija, Džejms Solades i Džozef Vinsent, rekli istražiteljima da su radili kao prevodioci u kolumbijskoj komandnoj jedinici koja je imala nalog za hapšenje, ali kada su stigli, videli su da je Moize veće mrtav.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja