OZBILJNA OCENA IZ MINSKA: Spoljne sile htele da naprave od Belorusije „drugu Ukrajinu“, pa onda da krenu na Rusiju

Novosti onlajn

12. 07. 2021. u 13:00

BELORUSKI ministar spoljnih poslova Vladimir Makej izjavio je da su spoljne sile želele da od Belorusije naprave „drugu Ukrajinu“ a zatim da to iskustvo prenesu na Rusiju koja se razvija u moćnu svetsku državu.

ОЗБИЉНА ОЦЕНА ИЗ МИНСКА: Спољне силе хтеле да направе од Белорусије „другу Украјину“, па онда да крену на Русију

Foto: Pixabay

- Mislim da je cilj bio, imam u vidu cilj onih koji su organizovali odgovarajuće akcije u Belorusiji, da se stvori druga Ukrajina. Zato je bilo i jače i žešće. I zatim da se to iskustvo prenese na Rusiju. Jer cilj danas nije u prvom redu Belorusija, cilj je Rusija. Zbog toga što se Rusija danas naočigled svih pretvara u moćnu svetsku državu - rekao je Makej u intervjuu za RT.

On je dodao da će Belorusija i Rusija aktivno sarađivati na međunarodnoj sceni i bilateralno kako bi se suprotstavile pokušajima spoljnog mešanja.

- Nameravamo da aktivno sarađujemo sa našim ruskim prijateljima i na međunarodnoj sceni i u bilateralnom formatu boreći se protiv takvih pokušaja spoljnog mešanja u naše unutrašnje stvari, kao i u okviru međunarodnih organizacija i naših integracionih struktura koje postoje na postsovjetskom prostoru - rekao je beloruski ministar u intervjuu za RT.

On je dodao da je Minsk spreman da sedne za pregovarački sto sa zapadnim partnerima, ali da ne čuje nijedan „zdrav glas“.

- Mi nikada nismo bili i nemamo nameru da budemo izvor napetosti. Uvek smo govorili da smo zainteresovani za dijalog. I sada (u vreme zaoštrenih odnosa sa Zapadom) smo spremni da sednemo za pregovarački sto sa bilo kojim našim partnerom koji iskaže takvu želju. Ali, na žalost u tom horu kolektivnog Zapada, horu evropskih glasova uperenih protiv Belorusije, ne čujemo nijedan zdrav glas - rekao je Makej.

Kako je dodao, Belorusija je uvek isključivo reagovala na restriktivne mere koje su zapadni partneri uvodili protiv nje.

Ministar je rekao da Minsk nema nameru da odustane od principa viševektornosti u spoljnoj politici, ali potvrđuje planove za tesnu svestranu saradnju s Rusijom.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024