ORBAN EKSPRESNO ODGOVORIO EVROPI: Vaša nastojanja biće uzaludna!

Novosti onlajn

07. 07. 2021. u 17:01

PREDSEDNICA Evropske komisije Ursula fon der Lajen dala je ultimatum Mađarskoj poručivši da ta zemlja mora da izmeni novi zakon koji, kako tvrdi, krši LGBT prava ili će se u suprotnom suočiti sa pokretanjem prekršajnog postupka od strane Evropske komisije.

ОРБАН ЕКСПРЕСНО ОДГОВОРИО ЕВРОПИ: Ваша настојања биће узалудна!

Foto: AP

Ubrzo je stigao i odgovor iz Kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana.

- Nastojanja Evropske unije da primora Mađarsku da odustane od novog zakona, kojim se u školama zabranjuje sadržaj koji promoviše homoseksualnost, biće uzaludna - izjavio je šef Kabineta premijera Mađarske.

Ursula Fon der Lajen je ranije, na plenarnoj debati Evropskog parlamenta održanoj nakon sastanka Evropskog saveta 24. i 25. juna, istakla da je novi mađarski zakon bio glavna tema među šefovima država i vlada na zasedanju Evropskog saveta.

Napominje da mađarski zakon „izjednačava homoseksualnost sa pornografijom“, nazivajući još jednom takav zakon diskriminatornim i sramotnim“, preneo je Tan

Dodala je i da je zakon u potpunoj suprotnosti sa suštinskim vrednostima EU.

Predsednica EK je izjavila da, ako država članica EU prekrši vladavinu zakona na način koji ima posledice po novac evropskih poreskih obveznika i budžet EU, Komisija je dužna da protiv te države preduzme mere.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je rekao da je ovaj zakon izazvao „duboku zabrinutost“ među liderima EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili