DOLAZE RIZIČNA VREMENA: Orban otkrio šta je poslednja linija odbrane suvereniteta

Tanjug

06. 07. 2021. u 16:22

RIZIČNA vremena su pred globalnom ekonomijom, koja ne može jednostavno da nastavi tamo gde je stala pre pandemije, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban, dodajući da je stoga osnovni zahtev jačanje deviznih rezervi.

ДОЛАЗЕ РИЗИЧНА ВРЕМЕНА: Орбан открио шта је последња линија одбране суверенитета

Foto: John Thys, Pool Photo via AP/Jutjub/M F P

Orban je, nakon razgledanja zlatnih rezervi koje drži Narodna banka Mađarske (NBH), rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare sa guvernerom Đerđem Matolčijem, da vrednost nacionalne valute podupiru zlato, centralna banka i vlada, prenosi agencija MTI.

Primetio je takođe da je došlo do promene međunarodne prakse na tržištu zlata, pri čemu su centralne banke pojačale kupovine i deponovanje zlatnih poluga.

Mađarski premijer je naveo da, uprkos tome što na tržištima postoji adekvatna likvidnost i obilje zajmova, "mogu doći vremena kada nije sigurno oslanjati se samo na zajmove".

Orban je dodao da je vlada, uvažavajući nezavisnost centralne banke, ipak sugerisala "da treba imati više rezervi zlata deponovanih kod kuće".

Guverner Matolči je rekao da je centralna banka 2018 godine odlučila da poveća zlatne rezerve Mađarske deset puta, te da ih je lani uvećala za 63 tone, tako da sada iznose 94,5 tona.

Na globalnoj listi zemalja sa najvećim zlatnim rezervama, Mađarska je skočila sa 56. na 36. mesto, a u regionu je treća posle Poljske i Rumunije, dodao je.

Međutim, sa zlatnim rezervama po glavi stanovnika, Mađarska je prva u regionu sa 0,31 unci zlata na svakog stanovnika, istakao je Matolči.

- Zlato je pitanje nacionalne i ekonomske strategije, linija odbrane. Oni koji imaju zlato nikome ništa ne duguju - zaključio je mađarski guverner.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave