ROĐENDAN TIBETANSKOG DUHOVNOG VOĐE: Dalaj Lama obeležio 86 godina života (VIDEO)

Tanjug

06. 07. 2021. u 19:41

TIBETANSKI duhovni vođa Dalaj Lama obeležio je danas 86 godina života i tom prilikom se zahvalio svojim pristalicama, a Indiji, u kojoj živi od 1959. godine izrazio je zahvalnost.

РОЂЕНДАН ТИБЕТАНСКОГ ДУХОВНОГ ВОЂЕ: Далај Лама обележио 86 година живота (ВИДЕО)

Foto: Printskrin Youtube/ Dalai Lama

- Želim da izrazim duboku zahvalnost svim svojim prijateljima koji su mi zaista ukazali ljubav, poštovanje i poverenje - rekao je Dalaj Lama u video poruci i naglasio da je njegova misija da služi čovečanstvu, prenosi Glas Amerike.

- Otkako sam postao izbeglica i nastanio se u Indiji, u toj zemlji sam u potpunosti iskoristio slobodu i verski sklad - rekao je Dalaj Lama i izrazio duboko poštovanje prema indijskim sekularnim vrednostima - iskrenosti, saosećanju i nenasilju.

Kina ne priznaje vladu Tibeta u egzilu i optužuje Dalaj Lamu da pokušava da odvoji Tibet od Kine, pa je nakon neuspelog ustanka protiv kineske vladavine 1959. godine Dalaj Lama proglasio grad Darmsala za svoje sedište.

Tibetanski duhovni vođa poriče da je separatista i ukazuje da se zalaže za suštinsku autonomiju i zaštitu tibetanske budističke kulture.

Danas je u Centralnoj tibetanskoj administraciji održana mala proslava kojoj su prisustvovali vladini zvaničnici tokom koje je emitovana video poruka Dalaj Lame i prikazana predstava Tibetanskog instituta za scenske umetnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili