U KULTURI NEMA MALIH I VELIKIH SREDINA: Ministarka Gojković posetila Muzej naivne i marginalne umetnosti

Z. Gligorijević

06. 07. 2021. u 18:53

LEPA vest u Jagodini je da se rekonstruiše i izgrađuje novi deo Muzeja naivne i marginalne umetnosti, impozantne ustanove republičkog značaja – rekla je potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, koja je sa direktorkom Muzeja naivne i marginalne umetnosti Ivanom Bašičević danas obišla radove.

У КУЛТУРИ НЕМА МАЛИХ И ВЕЛИКИХ СРЕДИНА: Министарка Гојковић посетила Музеј наивне и маргиналне уметности

Z. G.

Ona je dodala da ima i mnogo problema u radu ove ustanove, pa će „morati da se izvrši revizija uloženih sredstava, kako bi se videlo na šta je utrošeno na stotine miliona dinara i do kada će biti završeni radovi“.

 - Revizija je neophodna, jer stalno Ministarstvu kulture i informisanja stalno dolaze novi zahtevi. Moramo da podvučemo crtu, da vidimo šta je do sada i na koji način urađeno. Za obnovu je predviđeno oko 400 miliona dinara, a dosa da je utrošeno oko 340 miliona dinara, što je mnogo za jedan nedefinisan prostor u beton hali, koji još nije profunkcionisao. U ovoj ustanovi već duže vreme postoje interne revizije Ministarstva kulture i informisanja. Svi navijamo da ovaj kulturni Gibraltar zaživi i opravda ovolika ulaganja – ocenila je ministarka Gojković.

Ona je dodala da će novo rukovodstvo, Upravni i Nadzorni odbor učiniti da Muzej, koji je bio u senci, bude jedan od prestižnih muzeja naše države, da „kod nas malo poznatu marginalnu i naivnu umetnost stave na pijedestal, na kome i treba da bude i da blago koje se nalazi u depoima ovog Muzeja, a koje nije dostupno kulturnoj javnosti, mnogi vide.

Ministarka je posetila i Narodnu biblioteku „Radislav Nikčević“, koja obeležava 170 godina rada, koju smatra za dobro opremljenu ustanovu, koja spaja tradiciju i aktuelne trendove, i u kojoj se jasno vide rezultati odgovorne kulturne politike koju Srbija vodi.

 - Impresivna godišnjica, ne tako česta na ovim prostorima, govori koliko je bilo važno razvijanje bibliotekarstva, bez obzira na sudbinu koju je ova ustanova delila sa burnim vremenima i istorijskim izazovima. Zbog posvećenosti očuvanju kulturnog nasleđa, Ministarstvo kulture i informisanja nastaviće da podržava rad ove Biblioteke – ocenila je ministarka Gojković i dodala da je princip decentralizacije kulturnog života među prioritetima Ministarstva kulture i informisanja, a upravo je Jagodina dobar primer raznolikosti i bogatstva kulturnih sadržaja brojnih ustanova i manifestacija.

ISTORIJAT

Direktor Biblioteke „Radislav Nikčević“ u Jagodini Marko Bojić rekao je da ona predstavlja „okosnicu kulturno-obrazovnog života Pomoravskog okruga, čvrsto oslonjena na Čitalište, iz kojeg je potekla“. Čitalište se prvi put pominje 1851. godine u izveštaju Društva srpske slovesnosti, Ukazom kralja Petra Prvog Karađorđevića 1909. godine osnovana je Javna bibliteka, 1947. godine posle nacionalizacije Bibliteka je izmeštena u porodičnu kuću ugledne jagodinske porodice Taušanović, u kojoj se i danas nalazi, Narodna biblioteka postala je 1956. godine, a od 1973. godine nosi naziv po po narodnom heroju Radislavu Nikčeviću .

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!