REKORDNO UMIRANJE UOZBILJILO RUSE: Naglo porastao broj zainteresovanih za vakcinaciju protiv korona virusa

Branko Vlahović

06. 07. 2021. u 12:04

DA ruske vlasti sa pravom upozoravaju na opasnosti koje donosi treći talas korone dokaz su najsvežiji podaci o broju zaraženih u najvećoj slovenskoj zemlji.

РЕКОРДНО УМИРАЊЕ УОЗБИЉИЛО РУСЕ: Нагло порастао број заинтересованих за вакцинацију против корона вируса

Foto RIA.ru

U minulih  24  sata oboren je rekord po broju umrlih  od korone u jednom danu.

Rast  smrtnosti je  čak 13 posto pa čak 737 osoba  nije moglo  da se izbori sa tim virusom. Do sada je crni rekord bio prvog jula  kada su umrle 672 osobe. Od početka  pandemije  u Rusiji je od korone umrlo 139 316 ljudi.

U poslednjih 24  sata u 85 ruskih  regiona je registrovano 23 378  zaraženih osoba  koronom.

Kao i predhodnih dana najviše je zaraženih u Moskvi, Podmoskovlju i Sankt Peterburgu. Od početka pandemije u Rusiji je zaraženo pet miliona i 658.672 ljudi.

 Mesecima  su  ruske vlasti  upozoravale svoje građane da se novi talas infekcije  kovidom može  sprečiti  samo masovnom  vakcinacijom odaziv je bio mali, jer procenat  smrtnosti nije bio zabrinjavajući  pa su mladi  masovno ignorisali sva upozorenja.

Jedan od glavnih  razloga za samouverenost mladih  Rusije koji nisu hteli da se vakcinišu je i to što  su mnogi od njih na nogama  preboleli tu bolest  bez ikakvih  simptoma već se kod testiranja  saznali da imaju  antitela što  znači da su pre toga negde  bili "pokupili"  taj  virus.

Deo krivice   što  kolaju  različite priče o štetnosti  vakcine   snose i lekari koji su jedno vreme na   brojnim TV kanalima pričali  svakake  priče.

Umesto da su narodu objašnjenja davali   virusolozi i oni koji su zaista  eksperti  i bave se  vakcinama  u  TV  studije su pozivani  razni sveznadari koji su   svojim  pričama  samo  pravili  zbrku u glavama i tako preplašenog  stanovništva.

Najnoviji rapidni rast zaraženih i umrlih od kovida u Rusiji naterao je   vlasti da uvedu ograničenja , povratak  dela  zaposlenih na  rad od kuće.

U  restorane mogu da uđu  samo oni koji imaju QR  kod, dakle  da  su  vakcinisani ili da su preboleli   u periodu ne dužem od  šest meseci.

NOVA KRIZA RESTORANA

Posle proletnje krize korona je ponovo uzdrmala  ugostiteljski biznis. Vlasti tvrde da je posle uvođenja QR kodova za ulazak u restoran  promet pao  deset posto.Vlasnici restorana    tvrde obrnuto da je  broj gostiju manji  čak 80 posto.Oni  restorani gde se zaposleni nisu  vakcinisali moći će  samo   da rade  za  dostavu hrane po kućama.

To je  svakako uticalo  da je skočio  broj  zainteresovanih  za  vakcinaciju.U Moskvi se sada  vakciniše  dnevno  oko sto hiljada ljudi. Gradonačelnik Moskve  Sergej Sobjanjin  tvrdi da je  do sada u prestolnici  prvom dozom  vakcinisano  tri miliona ljudi.

Da bi sprečili širenje  korone  na čuvenom  univerzitetu ,,Lomonosova,, u Moskvi su od petog jula  zabranili  svojim  zaposlenim da dolaze na posao  ako nisu  cepljeni  jednom od tri  ruske vakcine.

Gradonačelnik Moskve  Sobjanjin otvorio je nedaleko od Kremlja u čuvenom Gostinom dvoru jedan od najvećih  centara za vakcinaciju u Evropi.

On  dnevno može da primi oko šest hiljada zainteresovanih   za  vakcinacuiju.

Zbog toga je  zatvoren punkt za cepljenje  na Crvenom Trgu u najvećoj  robnoj  kući u Rusiji GUM-u.

U Podmoskovlju se  već  vakcinisalo više od 70 posto državnih  činovnika.Ukupno je u gradovima i mestima prstena Podmoskovlja  vakcinisano milion i 800 hiljada ljudi.

U Sankt Peterburgu će se ovih dana na ulicama pojaviti mobilni punktovi za  vakcinaciju   stanovništva  protiv korone.

Ali da ne raste broj obolelih samo u najvećim gradovima Rusije pokazuje i to da je u Belgorodskoj oblasti  već zauzeto 80 posto  ležavaja u kovid odelenjima.

Jedan broj  ruskih gradova u provinciji se  žalio da nisu imali  dovoljno  vakcina.Sada  se  značajno povećala proizvodnja  pa neće biti problema  sa  cepivima.

Rusija će do oktobra  proizvoditi mesečno  po 30 miliona doza  vakcine protiv korone a krajem godine 40 do 45 miliona doza., izjavio je  ministar  industrije Rusije Denis Manturov.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna