NESVAKIDAŠNJA OPERACIJA U ENGLESKOJ: Prevoze slonove avionom u Keniju

Novosti online

06. 07. 2021. u 16:00

KRDO slonova trebalo bi da odletti avionom iz životinjskog parka na jugu Engleske u Keniju gde će biti pušteni u prirodu, što je operacija koju je organizovalo udruženje Aspinal i predstavilo je kao prvu takvu u svetu.

НЕСВАКИДАШЊА ОПЕРАЦИЈА У ЕНГЛЕСКОЈ: Превозе слонове авионом у Кенију

Foto: Hu Chao/Xinhua Tanjug via AP

Direktor udruženja je Keri DŽonson, premijerova supruga,koja planira sledeće godine da prevede 13 slonova iz Howletts Wild Animal Parka u 7.000 kilometara udaljenu Keniju.

Oni žele avionom da prevezu slonove koji su ukupno teški 25 tona, a najmlađi od njih Nguvu, došao je na svet u martu 2020.

- Posle godina vaganja prednosti i rizika odlučili smo se za ovaj projekat bez presedana i ovu pravu svetsku premijeru - napisali su Keri DŽonson i predsednik udruženja Demijan Aspinal.

Radi se o operaciji koja će omogućiti slonovima produženi očekivani životni vek i bolji život, budući da onaj u zarobljeništvu uzrokuje stres i depresiju kod tih životinja.

Udruženje je naglasilo da će sarađivati sa ekipama koje se bore protiv krivolova kako bi se pomoglo da se osigura dugoročno preživljavanje krda u Keniji.

- Vremenom će njihovih potomaka biti na desetine, zatim na hiljade, što će doprineti stimulisanju kenijsko gturizma - kažu u udruženju. - I to će predstavljati revolucionarna etapa za tu zemlju i za pokret za očuvanje prirode.

Ovo udruženje već je vraćalo u prirodu životinje rođene u zatočeništvu, između ostalih gorile i crne nosoroge.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)