NIJE SVE TAKO CRNO: Peskov komentarisao odnos Rusije sa članicama NATO - "Turska je primer da može"

Novosti onlajn

04. 07. 2021. u 18:10

DIALOG sa Severnoatlantskom alijansom pod ultimativnim uslovima je nemoguć, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

НИЈЕ СВЕ ТАКО ЦРНО: Песков коментарисао однос Русије са чланицама НАТО - Турска је пример да може

Foto: EPA

- Čak i sa Severnoatlantskom alijansom može se i treba da se razgovara, jer samo putem dijaloga tačno mogu da se prenesu zabrinutosti kolegi - naglasio je on u programu „Moskva. Kremlj. Putin“.

Prema rečima Peskova, uprkos pokušajima Rusije da obnovi dijalog, suočena je sa pokušajem nametanja agende.

- Štaviše, u ultimatumativnom obliku. To i dalje čini nemogućim dijalog pod uslovima koje pokušavaju da nam nametnu - istakao je portparol Kremlja.

Istovremeno, Peskov je primetio da Alijansa nije usmerena ni na koje druge funkcije, osim na konfrontacione.

- NATO ne donosi nikakvu stabilnost na kontinentu, već suprotno, u pitanju je destabilizujući element. Istovremeno, Ruska Federacija je uvek bila zainteresovana za uspostavljanje konstruktivnih odnosa sa Alijansom - dodao je.

Turska – primer da Rusija može da gradi partnerske odnose sa NATO-om

Istovremeno, Peskov smatra da je saradnja Rusije i Turske primer da sa zemljama NATO-a mogu da se grade kontruktivni odnosi.

- Zaista, Turska je NATO zemlja, ali su istovremeno naši odnosi sa tom zemljom, ipak, primer da čak i sa članicama NATO-a mogu i moraju da se grade partnerski odnosi - rekao je on.

Peskov je izrazio nadu da u odnosima Rusije i zemljama NATO-a „nije sve tako crno“ i da čak i zemlje članice Alijanse, uprkos nespornoj disciplini u tom bloku izgrađenoj na vrlo jednostavnoj vertikali na čijem su vrhu SAD, svejedno mogu da zadrže svoj suverenitet i da zauzmu odgovornu poziciju u pogledu osiguravanja regionalne bezbednosti“.

(Sputnjik)

Stoga su odnosi sa Ankarom u tom kontekstu veoma važni, smatra portparol Kremlja.

„Pre će biti da su ti odnosi stabilizujući za naš region. Uostalom, automat Kašanjikova ne može da bude ništa osim automata Kalašnjikova. Tako i NATO ne može da bude ništa sem NATO-a. To je blok stvoren za suprostavljanje, konfrontaciju“, zaključio je Peskov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi