STIGLO UPOZORENJE ZA NATO SA KRIMA: Ako pređete rusku granicu reagovaćemo maksimalno oštro

Novosti online

30. 06. 2021. u 10:58

POTPREDSEDNIK krimskog parlamenta Vladimir Bobkov izjavio je da su izjave iz Kijeva o mogućem prolasku brodova Ukrajine i NATO pored obala Krima kroz teritorijalne vode Rusije – opasna zamisao.

СТИГЛО УПОЗОРЕЊЕ ЗА НАТО СА КРИМА: Ако пређете руску границу реаговаћемо максимално оштро

Foto: EPA

- Niko ne može predvideti šta će biti ukoliko se ukrajinski i NATO brodovi odluče na tako opasnu zamisao i pređu morsku granicu Ruske Federacije, ali se sa maksimalnom sigurnošću može reći da će Rusija najverovatnije biti primorana da maksimalno oštro reaguje kako bi sprečila provokaciju - rekao je Bobkov.

Prema njegovim rečima, na Krimu registruju kretanje brodova mnogo pre nego što uplove u teritorijalne vode Rusije.

- Još tada će biti poslati odgovarajući upozoravajući signali. Ako ih ignorišu, posledice mogu biti nepovratne za brodove (narušitelje). Zato pozivamo sve koji iznose različite provokacije da procene moguće posledice i da ne zaborave da je Rusija jedna od najjačih sila na svetu - poručuju sa Krima.

Ranije je bivši zamenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Igor Romanenko rekao za ukrajinske medije da ukrajinski i brodovi NATO-a mogu proći kroz vode Krima, posle britanskog razarača "Defender".

Podsetimo, britanski razarač "Defender" je 23. juna ušao tri kilometra u teritorijalno more i prešao rusku granicu u području rta Fiolent na Krimu. Ruski brod je ispalio hice upozorenja, a avion Su-24M je izveo upozoravajuće bombardovanje u pravcu kretanja broda.

Britansko Ministarstvo odbrane i vladin kabinet tvrde da nije pucano na razarač, te da se nije nalazio u ruskim teritorijalnim vodama.

Dan kasnije je fregata holandske Ratne mornarice "Evertsen", koja se nalazila u neutralnim vodama, promenila pravac kretanja i uputila se prema Kerčkom moreuzu. Kako bi sprečili povredu ruske granice, podignuti su lovci Su-30 i bombarderi Su-24. Nakon toga je brod promenio kurs.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista