AMERIKA NAS NEĆE ZAVADITI SA KINOM: Ruski ambasador po povratku u SAD razgovarao sa novinarima

Novosti onlajn

22. 06. 2021. u 08:52

NIKO nikada neće uspeti da zavadi Rusiju i Kinu, izjavio je ambasador Rusije Anatolij Antonov po povratku u Sjedinjene Američke Države.

АМЕРИКА НАС НЕЋЕ ЗАВАДИТИ СА КИНОМ: Руски амбасадор по повратку у САД разговарао са новинарима

Foto: Printskrin

Ambasada je prethodno saopštila da je Antonov u ponedeljak održao prijateljski sastanak sa kineskim ambasadorom u SAD Cui Tjankajem, koji privodi kraju poslovno putovanje u Vašingtonu i se vraća u svoju zemlju 23. juna. S tim u vezi, Antonov je u ambasadi zamoljen da kaže više o tom sastanku.

- Rekao sam da bi mi, bez obzira na to što sam stigao juče uveče, bilo drago da se sastanem sa mojim kineskim kolegom, prijateljem i da razgovaram o problemima rusko-američkih odnosa. Ispričao sam o rezultatima samita u Ženevi. Želeo sam da ga pitam kako on vidi izglede za američko-kineske odnose i još jednom naglasim da nas niko nikada ne može da nas zavadi, ukoliko između Rusije i Kine postoje strateški partnerski i prijateljski odnosi - objasnio je Antonov.

Pokušaje zabijanja klin u odnose između Moskve i Pekinga preduzimala je i prethodna i sadašnja američka administracija, podsetio je on.

Nove sankcije protiv Rusije

Istovremeno, Antonov se osvrnuo i na najavu iz Bele kuće da administracija u Vašingtonu namerava da uvede nove sankcije protiv ruskih kompanija koje učestvuju u izgradnji gasovoda „Severni tok 2“, kao i da priprema i nove sankcije protiv Moskve zbog situacije oko ruskog blogera Alekseja Navaljnog.

S tim u vezi, Antonov kaže da uvođenje novih antiruskih sankcija neće dati pozitivan rezultat u razgovoru Moskve i Vašingtona, kao i da neće uticati na spoljnu i unutrašnju politiku Rusije.

Prema njegovim rečima, stotine sankcija koje su uvedene poslednjih godina pokazale su da Rusija može „mirno da živi i radi“.

- Sankcije apsolutno ne mogu da utiču na spoljnu politiku ruske države, kao ni na unutrašnju - naglasio je ruski ambasador i dodao da je na Vašingtonu izbor kako će se graditi ti odnosi.

On smatra da je neophodno baviti se konkretnim problemima, a ne pokušavati da se preti Ruskoj Federaciji, jer uz pomoć pretnji, ucena i sankcija teško da neko može da očekuje da će Moskva preispitati svoju spoljnu ili unutrašnju politiku i da će slediti „naređenja“ iz Vašingtona.

Strateška stabilnost

Što se tiče pitanja strateške stabilnosti, Moskva je usmerena na dijalog sa Vašingtonom koji će dati konkretne rezultate, dodao je. Rusija se u toj sferi nada da će zajedno sa SAD izraditi formulu bezbednosti nakon samita u Ženevi, rekao je ambasador.

Istovremeno, rekao je da se ruska strana nada pozitivnom odgovoru SAD na inicijativu za dijalog o sajber-bezbednosti.

Izgradnja pragmatičnih i ravnopravnih odnosa između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država zavisi od političke volje američke strane.

- Želim da istaknem konstruktivan stav ruskih diplomata, ruske strane prema izgradnji ravnopravnih, pragmatičnih odnosa sa SAD. Danas sve zavisi od političke volje Vašingtona, da li je on spreman da zapravo realizuje u praksi one pozitivne reči koje su izgovorili naši predsednici u Ženevi - izjavio je on.

Diplomata je potvrdio da je već poslao zahteve za održavanja sastanaka brojnim američkih resorima i organizacijama kako bi napredovali dogovori predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Džoa Bajdena. Prema njegovim predviđanjima, uskoro će se pokazati koliko će takve konsultacije biti efikasne u razvoju dogovora postignutih na samitu.

Podsetimo, Antonov se 20. juna vratio u Vašington iz Moskve gde je bio na konsultacijama o stanju rusko-američkih odnosa.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)