IZBORI U FRANCUSKOJ: Makron ispod cenzusa, Marin le Pen jača

Novosti online

21. 06. 2021. u 07:19

PATRIOTSKA francuska partija Nacionalno okupljanje Marin le Pen vodi u prvom krugu regionalnih izbora u regionu Provansa-Alpi-Azurna obala oko Marseja, pokazuju izlazne ankete posle izbora na koje je izašao rekordno mali broj Francuza.

ИЗБОРИ У ФРАНЦУСКОЈ: Макрон испод цензуса, Марин ле Пен јача

Foto: EPA

Tjeri Marijani iz Nacionalnog okupljanja osvojio je 33 odsto glasova, pokazala je izlazna anketa, tri odsto više od Renoa Muselijea iz stranke Republikanci, koja je sklopila savez sa partijom francuskog predsednika Emanuela Makrona Republika u pokretu.

Prema podacima dve izlazne ankete, partija desnog centra Republikanci nalazi se na prvom mestu u prvom krugu regionalnih izbora u severnom regionu Ot-de-Frans, gde vode ispred Nacionalnog okupljanja.

Stranka francuskog predsednika Emanuela Makrona Republika u pokretu nije uspela da pređe cenzus od 10 procenata da bi se kvalifikovala za drugi izborni krug.

Prema podacima anketne agencije Elabo, izlaznost širom zemlje je na rekordno niskom nivou, sa stopom uzdržanih od 68,5 procenata, jer su se glasači radije odlučili da uživaju u sunčanom danu posle višemesečnih ograničenja zbog kovid-19, navodi Rojters

Drugi krug regionalnih izbora biće održan 27. juna.

Regionalni izbori su test popularnosti Marin Le Pen i njenog imidža, manje od godinu dana pre narednih predsedničkih izbora.

Socijalisti i konzervativni republikanci , koji su dominirali francuskom politikom do poraza 2017. godine i dalje se dobro drže na regionalnom nivou.

Svako od njih trenutno drži vlast u pet regiona, od ukupno 18.

Nacionalno okupljanje je u poziciji da osvoji vlast u najmanje jednom regionu, što bi bilo prvi put u istoriji Francuske.

Mnogi u Francuskoj vide regionalno glasanje kao korak ka Jelisejskoj palati za Marin le Pen, koja je 2017. godine izgubila na izborima upravo od Makrona, naveo je "Juronjuz".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)