PRVA REAKCIJA NATO PAKTA: "Rusija da ne izlazi iz Sporazuma o otvorenom nebu"

Novosti onlajn

18. 06. 2021. u 20:53

DRŽAVE-članice NATO-a žale zbog odluke Rusije da izađe iz Sporazuma o otvorenom nebu, navodi se u izjavi Severnoatlanske alijanse danas u Briselu.

ПРВА РЕАКЦИЈА НАТО ПАКТА: Русија да не излази из Споразума о отвореном небу

Foto: Depositphotos

- Duboko žalimo zbog toga što je Rusija odlučila da izađe iz Sporazuma o otvorenom nebu, važnog pravno obavezujućeg dokumenta koji omogućava transparentnost, sigurnost i stabilnost, a takođe doprinosi i uzajamnom poverenju u evroatlantski region - navodi se u izjavi.

U dokumentu se navodi da je Rusija navodno „tokom niza godina odbijala da u potpunosti ispunjava svoje obaveze prema Sporazumu o otvorenom nebu, između ostalog uvodeći neodgovarajuća ograničenja na letove iznad Kalinjingradske oblasti i u blizini svoje granice sa Gruzijom“.

- Mi smo nekoliko puta pozivali Rusiju da u potpunosti poštuje sporazum i preduzimali mnogobrojne mere, između ostalog i tokom 4. Konferencije posvećene delovanjima Sporazuma o otvorenom nebu, kako bismo konstruktivno rešili preostala pitanja poštovanja sporazuma. Umesto toga, Rusija nije uzela konstruktivno učešće i nije preduzela korake kako bi se vratila potpunom poštovanju sporazuma - tvrdi Alijansa.

U izjavi se navodi da su se „Sjedinjene Američke Države pozivale na odbijanje Rusije da u potpunosti poštuje Sporazum o otvorenom nebu, kao važnog faktora u svojoj odluci da izađe iz sporazuma u novembru 2020. godine i da NATO deli zabrinutost SAD“.

- Mi smo, kao i ranije, privrženi kontroli konvencionalnog naoružanja kao ključnog elementa evroatlantske bezbednosti. Ponovo izjavljujemo da smo u potpunosti privrženi smanjenju vojnog rizika, sprečavanju konflikata, izgradnji poverenja i na taj način doprinosu miru i sigurnosti. Mi nastavljamo da težimo konstruktivnim odnosima sa Rusijom, kada postupci Rusije to dozvoljavaju. Pozivamo Rusiju da iskoristi preostalih šest meseci pre stupanja na snagu svoje odluke o povlačenju, da je preispita i vrati se potpunom poštovanju Sporazuma o otvorenom nebu - navodi se u dokumentu.

Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije izjavilo da Rusija čini sve kako bi sačuvala sporazum i da je sva odgovornost za njegov krah na Americi. Kako su naveli u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije Amerikanci se aktivno zalažu za transparentnost u vojnoj oblasti „samo u onim slučajevima kada očekuju da kroz nju ostvare neke od svojih prednosti“.

 - Kada je reč o merama transparentnosti koje utiču na njihovu teritoriju, oni se povlače i počinju da stvaraju prepreke za sprovođenje takvih sporazuma, pritom ne razmišljajući ni o evropskoj bezbednosti, ni o zabrinutosti saveznika, niti o proceni sopstvenih pregovaračkih mogućnosti - navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije navodi da situacija sa ovim sporazumom pokazuje da pokušaji da se postignu jednostrane prednosti, uz zanemarivanje interesa i zabrinutosti Moskve - nemaju perspektivu. U ruskom ministarstvu su pozvali zapadne partnere da shvate da ne mogu da obezbede svoju sigurnost bez uzimanja u obzir bezbednosnih interesa Rusije i njenih saveznika.

Podsetimo, Moskva je u januaru 2021. godine pokrenula proceduru izlaska iz Sporazuma o otvorenom nebu. Po mišljenju Rusije, akcije Vašingtona su značajno narušile ravnotežu interese dve države. Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je 7. juna Zakon o raskidanju Sporazuma o otvorenom nebu koji će stupiti na snagu 18. decembra 2021. godine.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)