TO POGLAVLJE JE ZAUVEK ZATVORENO: Moskva neće preispitati povlačenje iz Sporazuma o otvorenom nebu

Novosti onlajn

10. 06. 2021. u 10:52

MOSKVA neće preispitati svoju odluku o povlačenju iz Sporazuma o otvorenom nebu, ovo poglavlje je zauvek zatvoreno, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov za Sputnjik.

ТО ПОГЛАВЉЕ ЈЕ ЗАУВЕК ЗАТВОРЕНО: Москва неће преиспитати повлачење из Споразума о отвореном небу

Foto: Piksabej

On je podsetio da je ruska strana bila fokusirana na očuvanje Sporazuma čitav period posle objave SAD o povlačenju iz njega „sve dok predsednik nije potpisao zakon koji su odobrili Državna duma i Savet Federacije“.

- Umesto da pokažu odgovornost i spremnost da barem ne unište ono što je još ostalo u oblasti evropske bezbednosti, Sjedinjene Američke Države su nam na kraju ovog perioda potvrdile svoju čvrstu i konačnu odluku da se ne vraćaju u Sporazum. Mi više ne vidimo nikakav smisao da se o ovoj temi raspravlja sa Sjedinjenim Američkim Državama - objasnio je Rjabkov.

On je dodao da će, u skladu sa procedurom, posle predaje note o izlasku državama-depozitorima biti organizovana konferencija država-potpisnica sporazuma.

- Iskoristićemo ovu konferenciju u punom formatu kako bismo objasnili koliko su pogrešile naše zapadne kolege, koliko su zanemarile zdrav razum i jednostavno logiku trenutka. Oni su u našem stavu videli nešto što u njemu nije moglo da bude i počele da misle da navodno pokušavamo da podelimo zapadnu zajednicu. Ali to su njihovi uobičajeni argumenti i dosadna mantra: kada nema šta da se kaže u suštini, oni počinju da optužuju Rusiju da se ili meša u nešto ili da pokušava nekog da podeli itd. - rekao je Rjabkov.  

Učešće Rusije u Sporazumu o otvorenom nebu je konačno zatvoreno, kao što je zatvoreno u slučaju Sjedinjenih Američkih Država, zaključio je zamenik ministra.

Sporazum o otvorenom nebu bio je jedna od mera za izgradnju poverenja u Evropi nakon Hladnog rata, koji je omogućio da 34 države-potpisnice otvoreno prikupljaju informacije o međusobnim vojnim snagama i aktivnostima.

Procedura povlačenja Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma o otvorenom nebu započeta 22. maja 2020. godine, a završena je 22. novembra.

Moskva je u januaru 2021. godine pokrenula proceduru izlaska iz Sporazuma o otvorenom nebu. Po mišljenju Rusije, akcije Vašingtona su značajno narušile ravnotežu interese dve države. Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je 7. juna Zakon o raskidanju Sporazuma o otvorenom nebu.  

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu