PAKAO U AMERICI: Rekordno visoke temperature šire se jugozapadom SAD

D. D. S.

18. 06. 2021. u 12:43

TALAS vrućina i rekordno visokih temperatura koji je zahvatio jugozapadni deo SAD tokom protekla tri dana, a juče se proširio na istok prema Ajovi i Misuriju.Nacionalni meteorološki centar izdao je upozorenje za Arizonu, južnu Nevadu, veliki deo Kaliforije i delove Jute. Upozorenje na ekstremno visoke temperature izdato je i za Kanzas, Nebrasku, Ajovu i Misuri.

ПАКАО У АМЕРИЦИ: Рекордно високе температуре шире се југозападом САД

Foto: Printscreen

Temperature se u protekla tri dana kreću oko 38. podeoka Celzijusove skale, što je od 10 do 20 stepeni iznad proseka za ovo doba godine, ali se u Finiksu predviđa temperatura od 47 stepeni, Kaliforniji 42, dok bi u Las Vegasu živa u termometru trebalo da dostigne celih 45 stepeni Celzijusa.

Kako navodi Rojters, u kalifornijskom Nacionalnom parku Dolina smrti, jednoj od najtoplijih tačaka na planeti, u sredu je zabeleženo rekordnih 54 stepena.

Dok su klima uređaji non stop uključeni u kućama i firmama, vlasti Teksasa i Kalifornije pozvale su potrošače da ove sedmice štede električnu energiju kako bi smanjili pritisak na prenapregnutu mrežu i izbegli isključenja struje. Vrućine su donele i šumske požare u ovom delu SAD, ali najveći deo njih ili bar 50 odsto je lokalizovano.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)