PREKINUTO PRIMIRJE: Izrael gađao vojne ciljeve u Gazi- Odgovor na napade „balon bombama“

Tanjug

18. 06. 2021. u 06:53

IZRAEL je potvrdio da je danas u odgovoru na zapaljive balone koji su lansirani iz Gaze, gađao vojne ciljeve i lansirna mesta Hamasa.

ПРЕКИНУТО ПРИМИРЈЕ: Израел гађао војне циљеве у Гази- Одговор на нападе „балон бомбама“

Foto: EPA

Izraelska vojska je potvrdila vazdušne napade na Gazu i navela u saopštenju objavljenom na Tviteru da se sprema za različite scenarije uključujući i i mogućnost eskalacije neprijateljstva sa Hamasom, a mediji u Gazi saopštili su da su izraelski avioni danas bombardovali nekoliko civilnih ciljeva, ali nije bilo potvrde o eventualnim žrtvama.

U sredu je izraelska vojska pokrenula vazdušne udare na ciljeve Hamasa u Pojasu Gaze, čime je prvi put prekinuto primirje postignuto krajem maja, kao odgovor na zapaljive balone ispaljene sa te palestinske teritorije.

Tome je prethodilo veliko okupljanje izraelskih ultranacionalista, koji su na skupu u utorak koji je dozvolila vlada, marširali i skandirali rasističke parole, obeležavajući zauzimanje istočnog Jerusalima 1967. godine, što su Palestinci doživeli kao provokaciju, i sa položaja u Gazi odgovorili lansiranjem zapaljivih balona koji su izazvali najmanje 10 požara na jugu Izraela.

U nedavnim sukobima Izraela i Pelstinaca ,koji su trajali 11 dana i okončani primirjem 21.maja, stradalo je više od 250 ljudi, među kojima i 68 dece, većina od njih u Gazi.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)