POVERLJIVI RAZGOVOR UZ PRISUSTVO "SVEDOKA": Samit predsednika dveju najmoćnijih država sveta počinje u Ženevi

Branko Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

16. 06. 2021. u 07:37

U ČUVENOJ vili "Granž" na obali Ženevskog jezera danas će se susresti lideri dveju najmoćnijih država na svetu, Vladimir Putin i Džozef Bajden.

ПОВЕРЉИВИ РАЗГОВОР УЗ ПРИСУСТВО СВЕДОКА: Самит председника двеју најмоћнијих држава света почиње у Женеви

Arhiva

Protokolom nije predviđeno da oni razgovaraju u "četiri oka" već će za stolom biti i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, kao i američki državni sekretar Entoni Blinken, kao i dva službena prevodioca.

Bivši ruski ambasador u Vašingtonu, a sada Putinov pomoćnik ruskog predsednika za spoljnu politiku, Jurij Ušakov, objasnio je novinarima da ako u toku razgovora Putin i Bajden požele, onda je moguće da porazgovaraju i tet-a-tet, ali šansa za to je mala, jer Bajden to nije hteo, baš kao što ne želi zajedničku konferenciju za novinare.

Kao što su "Novosti" pisale, Putin će u Ženevu doputovati u danas, a u 13 sati njega i Bajdena će pred vilom "Granž" dočekati predsednik Švajcarske Gi Parmelen. Razgovor ruskog i američkog predsednika će biti u biblioteci koja se nalazi u vili.

Posle tog razgovora u najužem sastavu, gosti će se osvežiti čajem i kafom, a zatim će se njima pridružiti i drugi članovi službenih delegacija. U tom delu razgovora biće prisutni i ambasadori Rusije u Vašingtonu Anatolij Antonov i američki u Moskvi Džon Salivan. Oni su u poslednje vreme bili u svojim zemljama jer su zbog hladnih odnosa "pozvani na konsultacije". Ambasador Antonov se vratio u Moskvu kada se predsednik Bajden složio sa novinarom koji je nazvao Putina "ubicom".

Arhiva

Džozef Bajden i Vladimir Putin

Predviđeno je da razgovori traju četiri-pet sati.

Jurij Ušakov kaže da su ranije upravo Amerikanci uvek insistirali da se održi zajedničke konferencije za novinare, a sada je Bajden prekinuo traciju i odlučio je da se novinarima obrate odvojeno. Interesantno je da Bajden nije hteo da održi zajedničku konferenciju za novinare ni sa Borisom Džonsonom na kraju posete Velikoj Britaniji. Očigledno je da Bajden ne želi da ponovi sudbinu prethodnika Trampa koji je na konferenciji u Helsinkiju u julu 2018. izgledao inferiorno u odnosu na iskusnog Putina.

Mnoge ruske političare, novinare i politikologe Džozef Bajden podseća na sovjetskog lidera Leonida Brežnjeva u njegovim poslednjim danima vladavine. Zato se može čuti rešenica: "Sadašnji Bajden je jučerašnji Brežnjev". Sa druge strane, jedan broj moskovskih analitičara ističe da je "kolektivni Bajden", što podrazumeva američkog predsednika i njegov tim, jači nego Donald Tramp pre tri godine.

Diplomate dveju zemlja juče su još vodile pregovore oko teksta zajedničke izjave i ostaje danas da se vidi hoće li usaglasiti stavove.

U Moskvi ističu da je važnost ovog samita u trenutku kada se on održava, jer su odnosi dveju velesila sve lošiji. U Kremlju ističu da je 2017. Amerika saopštila da Rusiju doživljava kao protivnika i glavnu opasnost po nacionalnu bezbednost. Od 2011. Amerika je protiv Rusije uvela 96 puta različite sankcije. Za kratak period vladavine Bajdena sankcije su uvođene Rusiji tri puta.

Ideju za održavanje ovog samita dao je predsednik Bajden. Najveća pažnja će biti posvećena strateškoj stabilnosti, a zatim i aktuelnim međunarodnim problemima, uključujući Bliski istok, Siriju, Libiju, Avganistan...

U Ženevi će delegacije Rusije i SAD razgovarati i o ekonomskim odnosima. Lane je trgovinska razmena pala devet odsto i iznosila je 23,8 milijardi dolara. Ali od januara do aprila trgovina Rusije i SAD se povećala 16 odsto. Nije tajna da američki biznismeni žele da rade na ruskom tržištu.

Foto Printskrin

Aleksej Navaljni

SLUČAJ "NAVALjNI"

BAJDEN je u najavi rekao da je Putin "pametan i žestok" i izrazio nadu da će ruski predsednik "pokazati interesovanje da se promeni način na koji ga svet gleda". Predsednik SAD je pomenuo i slučaj "Navaljni".

- Smrt Navaljnog bi bila još jedna indikacija da Rusija ima malo ili nema uopšte nameru da se pridržava osnovnih ljudskih prava. To bi bila tragedija, samo bi pogoršala odnose Moskve sa ostatkom sveta i sa mnom - ocenio je Bajden.

RUSKO-ŠVAJCARSKA GODIŠNjICA

ZA vreme boravka u Ženevi, posle pregovora sa Bajdenom, Putin će se susresti sa predsednikom Švajcarske Gijom Parmelenom. Ove godine se obeležava 75. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa dveju zemalja. Dve zemlje imaju dobru saradnju i više od 200 kompanija u Rusiji imaju švajcarski kapital. Na drugoj strani, u Švajcarskoj radi oko 350 kompanija sa ruskim kapitalom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku