KONTIGENT OŠTEĆENIH VAKCINA: Iz predostrožnosti nekoliko miliona doza DŽonson i DŽonson se neće koristiti

Tanjug

11. 06. 2021. u 19:45

EVROPSKA agencija za lekove (EMA) danas je saopštila da kontigent vakcina DŽonson i DŽonson koje su pravljenje za evropski region u vreme kada je otkrivena greška u proizvodnji doza u Baltimoru, u SAD, iz predostrožnosti, neće biti korišćene.

КОНТИГЕНТ ОШТЕЋЕНИХ ВАКЦИНА: Из предострожности неколико милиона доза Џонсон и Џонсон се неће користити

Foto: Printskrin

EMA nije saopštila koliko je doza u pitanju, ali Rojters navodi da je reč o nekoliko miliona doza, što otežava američkoj kompaniji da ispuni cilj od 55 miliona isporučenih doza Evropi do kraja juna.

U Evropskoj agenciji za lekove kažu da su svesni da je kontigent vakcina bio kontaminiran u aprilu, tako što su se pomešale sa drugom vakcinom, koja se pravi na istom mestu u Baltimoru.

Proizvodnju DŽonsona i DŽonsona u baltimorskoj fabrici je obustavila američka vlada, pa je na čelo fabrike postavljena uprava iz DŽonsona i DŽonsona, umesto kompanije "Emerdžent bajosolušns", koji je upravljao objektom.

EMA dodaje da kontigent oštećenih vakcina nije bio namenjen Evropskoj uniji i da vakcine koje su u upotrebi u regionu nisu pogođene kontaminacijom, na osnovu informacija koje poseduje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)