ZAJEDNIČKA VIZIJA: Bajden i DŽonson o različitim temama na samitu

Tanjug

10. 06. 2021. u 11:13

BRITANSKI premijr Boris DŽonson i američki predsednik DŽozef Bajden izneće danas, tokom razgovora u Londonu, zajedničku viziju za "održivi globalni oporavak" od pandemije korona virusa.

ЗАЈЕДНИЧКА ВИЗИЈА: Бајден и Џонсон о различитим темама на самиту

Foto: EPA

Uoči sastanka, iz Dauning strita je saopšteno da će se sastanak fokusirati na klimatske promene, bezbednost, globalni trgovinski sistem i odbranu demokratije, a pozabaviće se i pitanjima kako da se bezbedno putuje po svetu.

Najavljeno je da će razgovarati i o Severnoj Irskoj, neslaganjima EU i velike Britanije oko implementacije Bregzit protokola i drugim temama.

Kako prenosi Skaj njuz, očekuje se da će se dvojica lidera složiti oko toga što je najavljeno kao nova Atlantska povelja - odgovor na deklaraciju o posleratnoj saradnji između Vinstona Čerčila i predsednika Frenklina Ruzvelta iz 1941. godine.

 - Dok su Ruzvelt i Čerčil razmatrali kako da se pomogne svetu da se oporavi od rata, danas se moramo baviti sasvim drugačijim, ali ne manje zastrašujućim izazovom - kako da se se bolje oporavimo od pandemije korona virusa - rekao je DŽonson uoči sastanka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)