MERE ZA JAČANJE POVERENJA: Brisel - SAD treba da pređu sa reči na delo u trgovinskim sporovima

Tanjug

09. 06. 2021. u 11:40

EVROPSKA unija se nada da će samit sa Sjedinjenim Američkim Državama, koji se održava sledeće nedelje, doprineti brzom okončanju trgovinskih sporova i da će podstaći transatlantski savez da se pozabavi izazovima u globalnoj trgovini, izjavio je danas evropski komesar za trgovinu Valdis Dombrovskis.

МЕРЕ ЗА ЈАЧАЊЕ ПОВЕРЕЊА: Брисел - САД треба да пређу са речи на дело у трговинским споровима

Foto AP

 - Kao mere za jačanje poverenja, moramo da izvršimo deeskalaciju i da rešimo trgovinske sporove između EU i SAD", izjavio je Dombrovskis u obraćanju Evropskom parlamentu, a prenosi agencija Rojters.

Zvanični Brisel i Vašington su suspendovali carine koje su primenjivane u okviru dugog, gotovo 17-godišnjeg spora oko subvencija za proizvođače aviona Erbas i Boing.

Medutim, SAD su zadržale svoje uvozne carine na čelik i aluminijum iz EU koje je nametnuo bivši američki predsednik Donald Tramp.

 - Poslali smo jasan signal SAD da smo spremni da rešimo ovo pitanje na pravedan i uravnotežen način, kroz suspendovanje automatskog dupliranja naših legitimnih kontramera. Sada je na SAD da sa reči pređu na delo", rekao je Dombrovskis.

Američki predsednik DŽo Bajden će u ponedeljak prisustvovati samitu NATO-a u Briselu, a dan kasnije samitu sa liderima evropskih institucija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)