RUDARI KLJUČNI ZA POREKLO KORONE? Entoni Fauči traži od Kine nove informacije

Tanjug

09. 06. 2021. u 09:57

AMERIČKI glavni epidemiolog i savetnik predsednika Džoa Bajdena Entoni Fauči apelovao je na Kinu da pruži na uvid inormacije o šestorici rudara koji su se razboleli radeći 2012. godine u rudniku u Mođijangu na jugozapadu Kine, jer bi ti podaci mogli da budu ključni u naporima da se odgonetne poreklo virusa kovida-19.

РУДАРИ КЉУЧНИ ЗА ПОРЕКЛО КОРОНЕ? Ентони Фаучи тражи од Кине нове информације

Entoni Fauči Foto AP

Šestorica kineskih rudara starosti od 30 do 63 godina, koji su bili angažovani na pranju rude bakra od fekalija slepih miševa u aprilu 2012. godine nekoliko nedelja kasnije su primljeni u bolnicu grada Kunming sa simptomima kašlja, temperature, glavobolje i grudobolje i otežanim disanjem, a kasnije su trojica i preminula, prenosi Rojters.

Smatra se da je ovaj rudnik u Mođijangu na jugozapadu Kine, udaljen oko 1.500 kilmetara od Vuhana, mesto na kojem je prvi put identifikovan kovid-19.

Podaci o ovim rudarima se navode 2013. godine u naučnom radu Li Sua, postdiplomca na Medicinskom fakultetu u Kunmingu u kojem autor razmatra simptome svakog pacijenta pojedinačno i zaključuje da su svi bili zaraženi preko slepih miševa "virusom koji liči na SARS".

Naučnici koji su se kasnije 2012. godine vratili da istražuju rudnik u Mođijangu pronašli su uzorke patogena kod pacova koji su postali poznati kao "virus iz Mođijanga", ali naknadnim istraživanjima nije bilo moguće ustanoviti da li su i šestorica rudara bila zaražena baš tim virusom.

U izjavi ugledne virusloškinje sa Instituta u Vuhanu Ši Žengli, simptomi slični zapaljenju pluća kod šestorice rudara bili su izazvani gljivičnom infekcijom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri