PRVI RUSKI „NEVIDLJIVI“ BROD: Stiže „Merkur“ - korveta će imati poseban oblik i stelt materijali

Novosti online

08. 06. 2021. u 18:24

NAJNOVIJA korveta projekta 20386 „Merkur“ biće prvi ruski brod u potpunosti izgrađen prema konceptu „stelt“ tehnologije, saopštila su dva neimenovana izvora, a prenose ruski mediji.

ПРВИ РУСКИ „НЕВИДЉИВИ“ БРОД: Стиже „Меркур“ - корвета ће имати посебан облик и стелт материјали

Foto: EPA

-Korveta 'Merkur' će biti prvi brod mornarice koji će dobiti radio-apsorbujući premaz duž cele spoljne površinske konstrukcije. Prema preliminarnim procenama, brod od stotinu metara odbijaće radio-signal poput malog čamca, rekao je jedan od izvora.

Pored premaza u okviru „stelt“ koncepta, nadgradnja korvete imaće i poseban oblik. Na tim brodovima će maksimalno biti smanjen broj izbočenih delova i proreza, a biće korišćeni i razni kompozitni materijali i posebne boje.

Drugi izvor je potvrdio te informacije, dodajući da je planirano da se izvedu specijalna testiranja efikasnosti „stelt“ tehnologije ruskog „Merkura“.

Prema podacima sagovornika agencije, trup korvete je u potpunosti završen, a nadgradnje se trenutno prave.

Korveta projekta 20386 „Merkur“ je brod nove generacije zasnovan na projektu 20385, u kome će biti primenjen modularni princip naoružanja sa mogućnošću stacioniranja bespilotnih letelica. Porinut je 28. oktobra 2016. godine pod nazivom „Drski“, a planirano je da bude predat floti 2022. godine.

Brod će biti u stanju da pogađa neprijateljske brodove krstarećim raketama, da traži i uništava podmornice, kao i da pruža protivvazduhoplovnu odbranu i artiljerijsku podršku tokom desanta.

Inače, ranije su na ruskim brodovima korišćeni određeni elementi „stelt“ tehnologija, ali koncept nisko uočljivog broda još uvek nije sproveden u potpunosti.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna