"NIŠTA OD GRANATIRANJA MOSKVE": Pentagon nema para za super-top (VIDEO)

Novosti onlajn

06. 06. 2021. u 12:18

PENTAGON nije pronašao novac za podršku projektu za proizvodnju dalekometnog „super-topa“ Strategic Long Range Cannon (SLRC), piše portal „Drajv“.

НИШТА ОД ГРАНАТИРАЊА МОСКВЕ: Пентагон нема пара за супер-топ (ВИДЕО)

Foto: Tviter

Kako tvrde američki mediji, top bi mogao da pogodi Moskvu iz Severnog mora.

Prema pisanju stručnjaka američkog portala, to artiljerijsko oružje bilo je jedan od najneobičnijih i najambicioznijih projekata američkih specijalista tokom poslednjih godina.

Ipak, komanda Oružanih snaga SAD smatrala je da projekat nije dovoljno perspektivan i rešila je bukvalno da ga sahrani, ističu novinari.

Prema njihovim rečima, u odbrambenom budžetu za 2022. godinu ne postoji stavka za troškove za dalji rad na stvaranju „super-topa“. Inženjeri će dovesti do kraja naučno-istraživačke i razvojno-kontruktorske radove na tom projektu, ali će svi dalji radovi biti obustavljeni, objasnili su autori članka.

​Šira javnost je, kako kažu, prvi put saznala za ovaj „super-top“ 2018. godine.

Prema planovima Pentagona, trebalo je da njegov domet premaši 1.800 kilometara.

Ranije je američki naučni časopis „Popjular mehaniks“ pisao da bi nove američke „super-topove“ mogli da nose ratni brodovi klase „Montana“, a oni bi iz Severnog mora mogli da gađaju ciljeve u zapadnoj Rusiji, pa čak i samu Moskvu.

Jedna „Montana“ u Indijskom okeanu mogla bi da gađa veći deo Pakistana, Avganistana, Irana, Jemena i Somalije, naveo je „Popjular mehaniks“. Iz zapadnog dela Pacifika, „Montana“, koja bi se nalazila iza Japana, mogla bi da vatrom pokrije čitavu Severnu Koreju, pa čak i Peking i Šangaj.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu