RUSIJA UPOZORILA AMERIKU: Vojne vežbe "Arktički izazov" su provokacija

Novosti onlajn

08. 06. 2021. u 09:04

RUSKA ambasada u SAD ocenila je kao provokaciju vojne vežbe „Arktički izazov“ (Arctic Challenge) koje su počele u ponedeljak i koje se izvode uz učešće Sjedinjenih Američkih Država.

РУСИЈА УПОЗОРИЛА АМЕРИКУ: Војне вежбе Арктички изазов су провокација

Foto: Piksabej

- Manevri 'Arktički izazov' uz učešće američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi su provokacija. Ne doprinose jačanju poverenja u Evropi. Te vežbe nisu u skladu sa izjavama Vašingtona da ne postoji alternativa obezbeđivanju stabilnog i mirnog razvoja arktičkog regiona - navodi se u saopštenju ambasade na Tviteru.

​Podsetimo, ranije je saopšteno da su vazduhoplovne snage Finske, Norveške i Švedske počele da izvode jednu od najvećih vežbi sa borbenom avijacijom u Evropi „Arktički izazov“.

​U vežbe su, pored američkog vazduhoplovstva, uključeni i holandsko, britansko, nemačko i dansko vazduhoplovstvo, kao i avion velikog radarskog dometa za kontrolu taktičke avijacije E-3A AVAKS NATO.

Ranije je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu primetio da SAD povećavaju svoje vojno prisustvo na Arktiku. Prema njegovim rečima, vojno-političku situaciju u regionu komplikuje konkurencija vodećih zemalja sveta za pristup resursima i transportnim komunikacijama.

S tim u vezi, naglasio je da Rusija aktivno razvija Severnu flotu kako bi ojačala svoje odbrambene sposobnosti i osigurala nacionalne interese.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega