TON PREMA NAMA BIĆE JOŠ OŠTRIJI: Bugarski diplomata o američkim sankcijama

Novosti onlajn

08. 06. 2021. u 07:52

SANKCIJE koje su uvedene trojici bugarskih državljana nisu iznenađenje, smatra bugarski evroposlanik Radan Kinjev i navodi da su se izvršna vlast, specijalne službe i tužilaštvo pravili da ne vide korupciju, posebno kada je reč o bivšem poslaniku parlamenta, članu proturske partije „Pokret za prava i slobode“ Deljanu Pejevskom.

ТОН ПРЕМА НАМА БИЋЕ ЈОШ ОШТРИЈИ: Бугарски дипломата о америчким санкцијама

Foto: Depositphotos

Po mišljenju bugarskog evroposlanika i u Sjedinjenim Američkim Državama i u Evropskoj uniji su shvatili da pokušaji diplomatskog partnerstva, kako bi Bugarsku usmerili ka reformama, nisu uspeli i da bugarske vlasti odbijaju da se bore protiv korupcije.

Kinjev je naveo da SAD, u odnosu na EU, po pitanju kršenja zakona mogu delovati direktnije, što su i učinile i dodao da će sankcije SAD protiv Bugarske imati posledice i u Evropskoj uniji.

- Američka delovanja se odražavaju i na evropsku politiku i možemo očekivati da će ton prema Bugarskoj postati mnogo oštriji u narednim danima i nedeljama, to se posebno odnosi na status kvo u sudskom sistemu. Očekivao bih vrlo brzo i pretnju ukidanjem evropskih fondova - izjavio je Kinjev u intervjuu bugarskom portalu „Tojest“.

Pokušaji borbe protiv korupcije u najvišim ešalonima vlasti u Bugarskoj nemaju uspeha, a specijalne službe i tužilaštvo promovišu korupciju i ne sprečavaju je, smatra bugarski poslanik Evropskog parlamenta. S obzirom na to da sada EU planira da realizuje svoj najveći program finansijske pomoći, postaviće se i pitanje korupcije u Bugarskoj. U protivnom će države-donori imati utisak da njihove vlade zapravo poklanjaju novac lokalnim lopovima i korumpiranim političarima.

- Mi kao bugarski i evropski poreski obveznici trebalo bi da budemo veoma zabrinuti - naveo je Kinjev.

Podsetimo, američka ambasada u Sofiji je 2. juna objavila da je u okviru zakona Magnitski uvela sankcije trojici državljana Bugarske – preduzetnika Vasila Božkova, medijskog magnata i člana proturske partije „Pokret za prava i slobode“ Deljana Pejevskog, kao i protiv bivšeg zamenika šefa Državne službe za tehničke operacije (jedna od obaveštajnih službi Bugarske) Ilka Željazkova.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)