"NIŠTA OD GRANATIRANJA MOSKVE": Pentagon nema para za super-top (VIDEO)

Novosti onlajn

06. 06. 2021. u 12:18

PENTAGON nije pronašao novac za podršku projektu za proizvodnju dalekometnog „super-topa“ Strategic Long Range Cannon (SLRC), piše portal „Drajv“.

НИШТА ОД ГРАНАТИРАЊА МОСКВЕ: Пентагон нема пара за супер-топ (ВИДЕО)

Foto: Tviter

Kako tvrde američki mediji, top bi mogao da pogodi Moskvu iz Severnog mora.

Prema pisanju stručnjaka američkog portala, to artiljerijsko oružje bilo je jedan od najneobičnijih i najambicioznijih projekata američkih specijalista tokom poslednjih godina.

Ipak, komanda Oružanih snaga SAD smatrala je da projekat nije dovoljno perspektivan i rešila je bukvalno da ga sahrani, ističu novinari.

Prema njihovim rečima, u odbrambenom budžetu za 2022. godinu ne postoji stavka za troškove za dalji rad na stvaranju „super-topa“. Inženjeri će dovesti do kraja naučno-istraživačke i razvojno-kontruktorske radove na tom projektu, ali će svi dalji radovi biti obustavljeni, objasnili su autori članka.

​Šira javnost je, kako kažu, prvi put saznala za ovaj „super-top“ 2018. godine.

Prema planovima Pentagona, trebalo je da njegov domet premaši 1.800 kilometara.

Ranije je američki naučni časopis „Popjular mehaniks“ pisao da bi nove američke „super-topove“ mogli da nose ratni brodovi klase „Montana“, a oni bi iz Severnog mora mogli da gađaju ciljeve u zapadnoj Rusiji, pa čak i samu Moskvu.

Jedna „Montana“ u Indijskom okeanu mogla bi da gađa veći deo Pakistana, Avganistana, Irana, Jemena i Somalije, naveo je „Popjular mehaniks“. Iz zapadnog dela Pacifika, „Montana“, koja bi se nalazila iza Japana, mogla bi da vatrom pokrije čitavu Severnu Koreju, pa čak i Peking i Šangaj.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

NEMA NAGRADE ZA TERORIZAM: SAD stavile veto na prijem Palestine u Ujedinjene nacije