KURC O SEVERNOM TOKU 2: Garantuje nam energetsku bezbednost i mora biti završen

Novosti onlajn

04. 06. 2021. u 18:26

AUSTRIJA, kao i celokupna Evropa, će još dugo imati potrebe za isporukama gasa iz Rusije, izjavio je austrijski kancelar Sebastijan Kurc na plenarnom zasedanju Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu i dodao da „Severni tok 2“ garantuje energetsku bezbednost i da mora biti završen.

КУРЦ О СЕВЕРНОМ ТОКУ 2: Гарантује нам енергетску безбедност и мора бити завршен

Foto: Tanjug/AP

Projekat „Severni tok 2“ garantuje bezbednost u isporukama gasa u Evropu i mora biti završen, izjavio je Kurc.

-„Severni tok 2“ nam pruža sigurne, moderne rute za ovaj gasovod, i ovaj projekat, naravno, mora biti završen, rekao je Kurc.

Prema njegovim rečima Austrija optimistički gleda na završetak izgradnje gasovoda.

-Mi na projekat gledamo veoma optimistično i nadamo se, kao i druge evropske zemlje, da će on biti realizovan. Nadamo se da će ovaj projekat osigurati energetsku bezbednost Evrope i da će za Rusiju to biti veoma pozitivno, jer mi, zaista, kupujemo mnogo na ruskom tržištu, naveo je Kurc.

On je dodao da će Austrija, kao i celokupna Evropa, još dugo imati potrebe za isporukama ruskog gasa.

-Maršrute su napravljene tako kako je potrebno da izgledaju i nadamo se da će ruski gas, kao i pre, dobijati potrošači i u Austriji i u drugim delovima Evrope. Još dugo će nam trebati zalihe gasa, rekao je Kurc.

Ranije danas je predsednik Rusije Vladimir Putin u svom izlaganju na forumu saopštio da je uspešno završeno polaganje cevi prvog kraka gasovoda „Severni tok 2“, da se nastavlja izgradnja drugog kraka, kao i da je „Gasprom“ spreman za punjenje gasom gasovoda. Prema njegovim rečima, Rusija je spremna da u budućnosti realizuje slične visokotehnološke projekte sa evropskim i drugim partnerima.

Foto RIA

IZGRADNjA GASOVODA

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU.

SAD su u decembru 2019. godine uvele gasovodu sankcije, zbog čega je švajcarski „Olsiz“ bio prinuđen da zaustavi radove na polaganju cevi.

Radovi su nastavljeni i godinu dana kasnije – u decembru 2020. brod za polaganje cevi „Fortuna“ položio je 2,6 kilometara cevi u nemačkim vodama.

Peterburški međunarodni ekonomski forum se ove godine održava od 2. do 5. juna. Medijski partner foruma je novinska agencija „Rusija sevodnja“.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)