PROTAŠEVIČ OKRENUO PLOČU: Uhapšeni beloruski opozicionar u suzama otkrio kako stranci ruše Lukašenka (VIDEO)

B. Vlahović - dopisnik iz Moskve

04. 06. 2021. u 19:25

UHAPŠENI beloruski opozicionar Roman Protaševič (26), koji se nalazio u avionu koji je zbog dojave o bombi sleteo u Minsk i tada priveden, ponovo je došao u centar pažnje jer je odlučio da pred TV kamerama minskog kanala ONT ispriča sve što zna o organizatorima i finansiranju demonstracija protiv predsednika Aleksandra Lukašenka.

ПРОТАШЕВИЧ ОКРЕНУО ПЛОЧУ: Ухапшени белоруски опозиционар у сузама открио како странци руше Лукашенка (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Kao što se i do sada govorilo, glavni finansijeri su bili u Poljskoj i Litvaniji kao i američki fondovi koji su davali "grantove".

Imena beloruskih vođa opozicije bila su poznata i ranije, tako da Roman Protaševič, glavni urednik Telegram kanala Neksta, nije rekao ništa što javnost nije znala. Protaševič je svestan da će ga sada smatrati izdajnikom, ali je on pred TV kamerama kazao da želi da ispravi svoje greške.

- Moja glavna greška je bila odlazak u Donbas kad sam bio u bataljonu "Azov", gde sam pravio reportaže. Nadam se da me beloruske vlasti neće izručiti Donjeckoj narodnoj republici - kazao je Protaševič koga su inače dovezli iz istražnog zatvora u TV studio ONT. Ovo je bilo njegovo treće pojavljivanje na državnoj televiziji od kada je uhapšen.

Očigledno uplašen da ga čeka najmanje decenija boravka iza rešetaka, Protaševič je kazao da je sve shvatio i da se nikada više neće baviti politikom.

- Projekat "Beloruska kuća" u Varšavi finansiraju Poljaci.Tamošnja vlada je davala novac izbeglicama iz Belorusije. Tamo je lično dolazio premijer Poljske - ispričao je Protaševič. - Opozicionare emigrante delimično finansiraju i beloruski biznismeni, ali i neki ruski oligarsi. Bile su to mesečno sume od 3.000 do 20.000 dolara.

Protaševič ne negira da je učestvovao u razgovorima kad se planiralo kako da se ukloni predsednik Lukašenko. To priznanje je bilo očekivano jer je policija imala sve snimke tih razgovora. Pravili su se planovi kako da se potkupe vojna lica da se napravi puč. Ali na kraju od toga nije bilo ništa jer su organizatori pohapšeni.

- Sada treba da obustavimo ulične aktivnosti i sačekamo dok se ekonomska situacija ne pogorša i dok ljudi ne izađu na ulice po tanjir supe - zaključio je mladi opozicionar.

IZJAVA Roman Protaševič u studiju kanala ONT, Foto AP

Mada je Roman Protaševič u TV razgovoru govorio ono što beloruska policija već zna, Ana Krasuljina, portparolka Svetlane Tihanovske koja je sebe proglasila pobednicom predsedničkih izbora u Belorusiji, kaže da je intervju napravljen pod prisilom. Pri kraju pojavljivanja čak je i zaplakao.

I njegovi roditelji su juče tvrdili da je on ovu izjavu dao pod pritiskom.

- Ja znam svog sina, i znam da nikada ovakve stvari ne bi izgovorio - izjavio je otac Romana Protaševiča. - Slomili su ga i naterali ga da kaže ono što oni žele.

Aleksandar Lukašenko, Foto AP

DIPLOMATSKA POŠTA

LITVANSKO ministarstvo spoljnih poslova optužilo je Belorusiju za pokušaj mešanja u dilomatsku poštu, jer su beloruski graničari zatražili od litvanskog kurira, koji je juče krenuo automobilom iz Vilnjusa sa dokumentima namenjenim litvanskoj ambasadi u Minsku, da otvori zapečaćena dokumenta.Kurir je to odbio pa je vraćen sa granice.

NI PRELETI NI SLETANjE

AMBASADORI zemalja članica EU na sastanku u Briselu usvojili su predlog da se beloruskim avio-kompanijama zabrani prelet preko vazdušnog prostora EU i sletanje na aerodrome širom Unije. Ova mera je jedna u nizu sankcija protiv beloruskih vlasti posle incidenta sa avionom "Rajanera" i hapšenja Protaševiča.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili