SIN RATNIK, A OTAC IDEOLOG: Lukašenko ne namerava da oslobodi Romana Protaševiča, Sofija Sapego će biti pomilovana ili izručena Rusiji

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

31. 05. 2021. u 21:40

BELORUSKE vlasti nameravaju da sude Romanu Protaševiču (26) i njegovoj devojci i saborcu Sofiji Sapego (23), uhapšenim u Minsku posle prinudnog sletanja aviona "Rajanera" koji je leteo iz Atine u Vilnjus.

СИН РАТНИК, А ОТАЦ ИДЕОЛОГ: Лукашенко не намерава да ослободи Романа Проташевича, Софија Сапего ће бити помилована или изручена Русији

Roman Protaševič uskoro pred sudom u Minsku

Bez obzira na sve pritiske zapadnih zemalja i traženje da se oni oslobode, njima će se prvo suditi za neprijateljsku delatnost, a posle toga će se odlučivati o tome gde bi oni mogli da budu u zatvoru.

Roman Protaševič je bio jedan od koordinatora protesta i on je "opozicioner sa stažom". Prvi put je u akcijama učestvovao 2011. godine. Zbog učestvovanja u protestima protiv Lukašenka bio je oteran sa novinarskog fakulteta, ali je on i pored toga radio na kanalu Telegram Neksta.

U intervjuu opozicionom TV kanalu Protaševič je priznao da je 2014. bio u Ukrajini na Majdanu i da je kao slobodni novinar bio u Donbasu u nacionalističkom bataljonu "Azov". Tamo je bio i ranjen.

I dok je Roman Protaševič drugovao i ratovao sa nacionalistima, njegov otac Dmitrij Protaševič je vaspitavao beloruske oficire u duhu patriotizma. On je imao status vodećeg saradnika na katedri ideološkog rada Vojne akademije Belorusije.

Posle protesta zbog izborne pobede Lukašenka na predsedničkim izborima, Protaševič je napustio zemlju, otišao u Poljsku, gde je navodno dobio azil, a krajem prošle godine se preselio u Vilnjus.

Posle suđenja će se znati da li će ruska državljanka Sofija Sapego biti proterana u Rusiju. O njoj je Lukašenko u Sočiju razgovarao sa Putinom. Sapegovoj preti 12 godina zatvora ali ministar spoljnih poslova Belorusije Vladimir Makej kaže da će ona najverovatnije biti izručena Rusiji gde može da odsluži kaznu ili će je, možda, Lukašenko pomilovati.

ZAHAROVA: A SAD NEMA REAKCIJA!

PORTPAROLKA ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova upitala je juče zašto je izostala reakcije zapadnih zemalja na vanredno sletanje aviona kompanije "Rajaner" na letu iz Dablina za Krakov u Berlinu.

- Da li neko zahteva međunarodnu istragu? - napisala je Zaharova na "Fejsbuku". - Kako se to može dogoditi nakon što je Zapad nedelju dana histerisao posle sličnog incidenta koji se dogodio istom avio-prevozniku u Minsku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)