UNILATERALNE SANKCIJE POPRIMILE RAZMERE PANDEMIJE: Šta odnose Rusije i EU "održava u životu"?

Novosti onlajn

03. 06. 2021. u 20:52

ODNOSI Rusije i Evropske unije su u žalosnom stanju, od potpunog kolapsa sprečavaju ih široke trgovinsko-ekonomske veze, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov.

УНИЛАТЕРАЛНЕ САНКЦИЈЕ ПОПРИМИЛЕ РАЗМЕРЕ ПАНДЕМИЈЕ: Шта односе Русије и ЕУ одржава у животу?

Foto D. Dozet

- Ti odnosi su u nenormalnom stanju, žalosnom, rekao bih. Dostigli smo dno i u tom trenutku pokucali odozdo - rekao je on na panelu u okviru peterburškog Međunarodnog ekonomskog foruma.

Prema rečima diplomate, odnose Moskve i Brisela spasile su od potpunog kraha dve činjenice.

- Jedna činjenica je obim i značaj naših trgovinsko-ekonomskih veza. Pragmatizam poslovne zajednice ostaje važan amortizujući faktor koji obuzdava najradikalnije inicijative političara - primetio je on.

Pored toga, saradnja na međunarodnoj agendi, između ostalog, u vezi sa Bliskim istokom i iranskom nuklearnom pitanju, takođe zbližava Moskvu i Brisel, smatra on.

Unilateralne sankcije poprimile razmere pandemije

Istovremeno, Čižov je izjavio da je praksa uvođenja unilateralnih sankcija poprimila razmere pandemije.

- Zaista, Evropska unija je postala jedan od aktivnih igrača u tom sankcionom polju. Bojim se da nemamo epidemiju sankcija, već pandemiju. Saopštiću cifru za koju malo ko zna. EU je uvela sankcije protiv 32 zemlje, među kojima nisu samo Rusija i Kina već i kandidati za priključivanje Uniji - Turska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora - istakao je on.

Stalni predstavnik Rusije pri UN je skrenuo pažnju na činjenicu da je termin „sankcije“ uslovan u datom slučaju, budući da se sankcioni instrument nalazi u rukama samo jedne strukture - Saveta bezbednosti UN.

- Sve ostalo su unilateralne nezakonite mere - dodao je.

„Priznanje“: Petrov i Boširov otrovali Aleksandra Makedonskog „novičokom“

Komentarišući optužbe EU da Moskva navodno koristi bojeve otrove, ruski diplomata se našalio rekavši da su Aleksandra Makedonskog svojevremeno otrovali Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov, koje Zapad naziva „saradnicima Glavne obaveštajne uprave (GRU)“.

- Našim zlonamernicima sada često, nažalost, fali i mašte. Svako malo pojavljuju se iste verzije o nekoj strašnoj hemijskoj supstanci koja iz nekog razloga nikoga ne ubija, i svega dva prezimena ljudi koji organizuju određene akcije. Da bih zatvorio tu temu, priznaću: 'Aleksandra Nevskog su 'novičokom' otrovali Petrov i Boširov - rekao je Čižov.

Peterburški međunarodni ekonomski forum održava se ove godine od 2. do 5. juna. Medijski partner Foruma je novinska agencija „Rusija sevodnja“.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)