MINISTARSTVO ODBRANE RUSIJE: U svetu počinje novi Hladni rat!

Novosti onlajn

03. 06. 2021. u 15:38

U SVETU počinje novi Hladni rat i već je u toku doktrinarno definisanje protivnika, smatra zamenik ministra odbrane Rusije Aleksandar Fomin.

МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ РУСИЈЕ: У свету почиње нови Хладни рат!

Foto: Piksabej

Prema njegovom mišljenju, danas u svetu postoji nekoliko trendova koji izazivaju najozbiljnije izazove i pretnje bezbednosti.

- Prvo, danas smo svedoci formiranja novog svetskog poretka. Vidimo tendenciju da zemlje budu uvučene u novi Hladni rat, koji deli države na ‘svoje’ i ‘tuđe’, pri čemu se ‘tuđi’ nedvosmisleno definišu u doktrinarnim dokumentima kao protivnici - rekao je Fomin u intervjuu za RT.

Istovremeno se sistematski uništava postojeći sistem međunarodnih odnosa i bezbednosna arhitektura, a uloga međunarodnih organizacija se omalovažava.

Umesto međunarodnog prava nameće se poredak „zasnovan na određenim pravilima, koju predlaže i podržava ne zna se ko, koja nigde nisu propisana i koja odgovaraju samo onima koji su, zapravo, izmislili taj poredak“ dodao je zamenik ministra.  

Istovremeno se pojavljuju suštinski nove vrste oružja koje radikalno menjaju odnos snaga, oružana konfrontacija prodire u sve nove sfere – svemir i sajber prostor. Sve ovo dovodi do promene principa i metoda ratovanja, naglasio je Fomin.

Prema njegovim rečima, o svim tim temama razgovaraće se na IX Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti koja će se održati u Moskvi od 22. do 24. juna.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)