SDSS NAJUSPEŠNIJA SRPSKA STRANKA: Prvi rezultati lokalnih izbora u Hrvatskoj - HDZ ostao bez velikih gradova

Jurica KERBLER, od stalnog dopisnika “Novosti” - ZAGREB

16. 05. 2021. u 22:10

PRVO poluvreme drugog mandata za hrvatskog premijera Andreja Plenkovića prošlo je na lokalnim izborima izuzetno dobro, bez obzira što HDZ nije uspeo u većini velikih gradova, od Zagreba do Splita i Rijeke.

СДСС НАЈУСПЕШНИЈА СРПСКА СТРАНКА: Први резултати локалних избора у Хрватској - ХДЗ остао без великих градова

Foto: EPA

Ali, HDZ je pobedio u većini hrvatskih županija, pa čak i onima u kojima do sada nije osvajao vlast, a njihovi kandidati imaju veliku šansu i u drugom krugu za dve sedmice.

SDSS je osvojio sva mesta zamenika župana i uverljivo je najuspešnija srpska stranka. Iako se očekivalo da će veliki broj Srba doći iz Srbije i RS na glasanje, to se nije dogodilo.

Kada je reč o velikim gradovima za HDZ ostaje samo Osijek, gde je Ivan Radić u vođstvu i sa velikim šansama da u drugom krugu za petnaest dana postane gradonačelnik. HDZ je već u prvom krugu obezbedio mesta župana od Slavonije do Dalmacije, sa velikom šansom i u Lici.

Lokalni izbori u Hrvatskoj nisu doneli neko posebno iznenađenje, jer je bilo za očekivati da će Tomislav Tomašević, kandidat levo-zelene stranke Možemo u Zagrebu dobiti najviše glasova, što mu obezbeđuje put da postane naslednik nedavno preminulog Milana Bandića, koji je vodio Zagreb dvadeset godina. Bilo bi to prvi puta u istoriji Zagreba da grad vodi aktivist, koji je do sada kritikovao sve projekte u gradu, a zameralo mu se da nema ni dana radnog staža u velikim sustavima. Tomaševićeva prednost rezultat je i želje Zagrepčana da se krene sa promenama, a velike stranke nemaju podršku i poverenje građana.

Foto: EPA

Tomislav Tomašević

Bandićeva naslednica Jelena Pavičić Vukičević mogla bi u drugi krug, ali šansu ima i pevač Miroslav Škoro.

Iznenađenje su rezultati izbora u Splitu gde je najviše glasova osvojio Ivica Puljak, dok je favorit HDZ-ov kandidat Vice Mihanović tek drugi. Puljaku očito nije naštetilo što je otkriveno da je u mladosti pevao ustaške pesme. Debakl je doživeo SDP, jer je jedino u 'crvenoj' Rijeci od velikih gradova njihov kandidat Marko Filipović u vođstvu, a u Zagrebu je do nogu potučen Joško Klisović, bivši diplomat i nekadašnji zamenik šefice diplomatije Vesne Pusić. U Vukovaru je u uverljivom vođstvu dosadašnji gradonačelnik Ivan Penava, što bi u slučaja pobede u drugom krugu značilo nastavak krajnje desne politike. U Kninu se vodi mrtva trka između Marija Ćačića i Nikole Blaževića, dok kandidatkinja Srba Anja Šimpraga nije uspela. Neizvesno je i u Sisku gde će u drugi krug kandidati HDZ-a i SDP-a.

TRIJUMF SDSS

Na lokalnim izborima U Vukovaru vodi Srđan Kolar, kandidat SDSS.

On je ispred dosadašnjeg zamenika gradonačelnika Srđana Milakovića, dok je u utrci za zamenika župana u sisačko-moslavačkoj županiji u vođstvu Mirjana Oluić iz SDSS-a. U Vukovarsko-sremskoj županiji u vođstvu je kandidat SDSS-a Srđan Jeremić, ispred Dragana Crnogorca, dok u Ličko-senjskoj županiji vodi Milan Uzelac iz SDSS-a.

U Karlovačkoj je u vođstvu Dejan Mihajlović iz SDSS-a, u Virovitičko-podtravskoj Nikola Ivanović iz SDSS-a. U Borovu prednost ima SDSS-ov Nikola Baćanović, a kandidati te stranke imaju prednost i u Dvoru, dok je u Glini u vođstvu Branka Bakšić ispred kandidata SDSS-a Bojane Matijević.

- Ovi izbori su neka vrsta bitke hoće li se desne stranke poput Domovinskog pokreta i njima bliskih saveznika afirmisati na ovim izborima ili će afirmisane stranke poput HDZ-a sačuvati politiku desnog centra i obezbediti da takva politika  bude kakav-takav jamac od prodora desničarskih politika - kaže dr Milorad Pupovac, predsednik SDSS-a, srpske stranke koja je osvojila bolje rezultate u odnosu na prošle lokalne izbore.

YouTube

Na izbore je izašlo 35 odsto birača, a najveća izlaznost je bila u Lici i Zagrebu. Banijci su glasali u improvizovanim šatorima, a na izborima je zabeleženo nekoliko incidenata. Nezadovoljni Banijci lokalnom vlašću koja nije ništa učinila nakon zemljotresa izabrali su posve nove ljude koji bi trebali napokon pokrenuti obnovu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)