NIKOLA TESLA OPET U GOSPIĆU: Otkriven spomenik velikom naučniku na nekoliko kilometara od rodnog Smiljana

J.KERBLER

04. 05. 2021. u 16:39

SPOMENIK Nikoli Tesli, koji je miniran 1992. godine od danas je opet u Gospiću, na trgu koji nosi ime velikog naučnika.

НИКОЛА ТЕСЛА ОПЕТ У ГОСПИЋУ: Откривен споменик великом научнику на неколико километара од родног Смиљана

Foto: Printskrin Youtube

 Rad vajara Frane Kršinića ponovo je odliven, a nikada se nije saznalo ko je minirao gospićki spomenik, verovatno zbog srpskog porekla Nikole Tesle.

Kako je miniranio spomenik bio teško oštećen, a model iz gipsa nije postojao, korišten je otisak iz Beograda i sada ponovo stanovnici Gospića mogu da vide spomenik visok3,1 metara, a sa postokjem četiri metra.

Smešten je nekoliko kilometara od Teslinog rodnog mesta Smiljana, gde svake godine dolazi veliki broj ljudi da razgleda Memorijalni centar.

Foto: Printskrin Youtube

 

Na  svečanosti otkrivanja spomenika došlo je do političkog prepucavanja, jer župan Darko Milinović, koji je bio i gradonačelnik Gospića nije dobio poziv, što je izravno zamerio ministarki kulture Nini Obuljen Koržinek. Milinović, koji na lokalne izbore izlazi sa svojom strankom, dugo je bio i član HDž-a, pa je uskraćivanje poziva očito deo izborne kampanje u Hrvatskoj.

- Genije se vraća kući, u svoj zavičaj. Svedočimo pobedi kulture jer ćemo se uvek protiviti svakom rušenju i želimo povratak života. Na to nas je zadužila Teslina ostavština - rekla je ministarka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024