NIKOLA TESLA OPET U GOSPIĆU: Otkriven spomenik velikom naučniku na nekoliko kilometara od rodnog Smiljana

J.KERBLER

04. 05. 2021. u 16:39

SPOMENIK Nikoli Tesli, koji je miniran 1992. godine od danas je opet u Gospiću, na trgu koji nosi ime velikog naučnika.

НИКОЛА ТЕСЛА ОПЕТ У ГОСПИЋУ: Откривен споменик великом научнику на неколико километара од родног Смиљана

Foto: Printskrin Youtube

 Rad vajara Frane Kršinića ponovo je odliven, a nikada se nije saznalo ko je minirao gospićki spomenik, verovatno zbog srpskog porekla Nikole Tesle.

Kako je miniranio spomenik bio teško oštećen, a model iz gipsa nije postojao, korišten je otisak iz Beograda i sada ponovo stanovnici Gospića mogu da vide spomenik visok3,1 metara, a sa postokjem četiri metra.

Smešten je nekoliko kilometara od Teslinog rodnog mesta Smiljana, gde svake godine dolazi veliki broj ljudi da razgleda Memorijalni centar.

Foto: Printskrin Youtube

 

Na  svečanosti otkrivanja spomenika došlo je do političkog prepucavanja, jer župan Darko Milinović, koji je bio i gradonačelnik Gospića nije dobio poziv, što je izravno zamerio ministarki kulture Nini Obuljen Koržinek. Milinović, koji na lokalne izbore izlazi sa svojom strankom, dugo je bio i član HDŽ-a, pa je uskraćivanje poziva očito deo izborne kampanje u Hrvatskoj.

- Genije se vraća kući, u svoj zavičaj. Svedočimo pobedi kulture jer ćemo se uvek protiviti svakom rušenju i želimo povratak života. Na to nas je zadužila Teslina ostavština - rekla je ministarka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Bojan

04.05.2021. 17:07

Trebalo im je 29. godina da mu ponovo podignu spomenik koji je srušen. Toliko o njihovom lažnom narativu da je Tesla hrvat. Da nije zatrebalo u markentiške svrhe Mati Rimcu, ne bi ga ni danas podigli. Više Tesla poreklom iz Gospića danas živi u Srbiji nego u Hrvatskoj, ako je ostao ijedan. Sve proterano ili pobijieno zadnjih 75. godina.

Miki Zg

04.05.2021. 17:26

Nikola Tesla ,rodila ga majka Srpkinja u Austro-Ugarskoj ,od oca pravoslavnog svećenika .Amerika mu omogućila da ostvari svoje genijalne izume ,a Hrvati mu pobiše 41. god. svu rodbinu ( 36 ) bliskih .Minirali mu opet 92. spomenik i rodnu kuću .Svojataju ga da je pravi Hrvat ,pitanje dokle će biti spomenik na postavljenom mjestu ???

Vera

04.05.2021. 18:31

"Genije se vraća kući" reče hrvatska ministarka ! Dva puta su Hrvati rušili spomenik i Teslinu rodnu kuću, i da je kojim slučajem nije otišao iz zavičaja , završio bi kao i 500 ( petstotina) drugih članova bradstva Tesla koji su svirepo pobijeni! Da li se ministarka izvinila za te zločine?