"SMRT JANŠIZMU - SLOBODA NARODU": Demonstranti zapalili logorske vatre ispred Skupštine u LJubljani (VIDEO)

Novosti online

01. 05. 2021. u 00:19

NEKOLIKO stotina antivladinih demonstranata zapalilo je večeras logorske vatre ispred zgrade parlamenta u Ljubljani.

СМРТ ЈАНШИЗМУ - СЛОБОДА НАРОДУ: Демонстранти запалили логорске ватре испред Скупштине у Љубљани (ВИДЕО)

Foto: Skrinšot

Demonstranti na biciklima su se tokom prolaska ulicama glavnog grada Slovenije zaustavili ispred sedišta novinske agencije STA, gde je jedan od lidera protesta Jaša Jenul rekao da vlada pokušava da uguši slobodu medija, a tu agenciju opisao kao "jedan od simbola slobode medije".

Nakon što su ispred zgrade STA zapalili "simboličnu vatru ustanka", demonstranti su nastavili do Trga republike, gde su ispred zgrade arlamenta zapalili "logorske vatre protesta", držeći se tradicije paljenja vatri veče pred Međunarodni dan rada, prenose slovenački mediji.

U pozivu na okupljenje pokret Narodna protestna skupština naveo je da aktuelna vlada ne predstavlja ideju "naših predaka koji su se borili za slobodu" i da veći deo stanovništva ne želi da nastavi putem koji vodi narušavanju demokratije i vladavine prava.

Pokret je istakao da je, nakon što se u utorak u Ljubljani okupilo 10.000 demonstranata kako bi izrazilo nepoverenje prema vladi, sada red na poslanike da urade isto.

Demonstranti su na masovnom protestu u utorak transparentima i u izjavama za medije navodili da su se ujedinili protiv "strahovlade" koju, kako tvrde, predstavlja aktualna vlast, da se zauzimaju za demokratiju, slobodu i vladavinu prava i pozivali su vladu na ostavku, a one koji njome nisu zadovoljni na otpor.

Bilo je i transparenata s natpisima "Smrt janšizmu - sloboda narodu", kakvi su se već pojavljivali ove i prošle godine u tzv. "biciklističkim" protestima protiv Janše i njegove vlade.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)