RUSIJA OČITALA LEKCIJU PALMERU I AMERIČKOM AMBASADORU: Žestoka reakcija zbog teških optužbi na račun Moskve

Novosti online

29. 04. 2021. u 18:16

AMBASADA Ruske Federacije u BiH reagovala je na izjave specijalnog izaslanika Stejt departmenta za zapadni Balkan Metjua Palmera i ambasadora SAD u BiH Erika Nelsona, prema kojima su za sve nevolje u BiH okrivili Rusiju.

РУСИЈА ОЧИТАЛА ЛЕКЦИЈУ ПАЛМЕРУ И АМЕРИЧКОМ АМБАСАДОРУ: Жестока реакција због тешких оптужби на рачун Москве

Foto Tanjug

- Sa zanimanjem smo se upoznali o izjavama specijalnog izaslanika američkog Stejt departmenta za zapadni Balkan Palmera i Ambasadora SAD u BiH Nelsona. Prema Palmeru - i očigledno je da nije samo on tog mišljenja - za sve nevolje BiH kriva je Rusija. Takve zaključke možemo komentarisati jedino rečenicom Sergeja Lavrova: "Dobro je što nas još nisu okrivili za ubistvo Franca Ferdinanda" - saopšteno je iz Ambasade Rusije.

U saopštenju se ukazuje na, navedeno je, vrlo zanimljivu konstataciju Palmera da SAD podržavaju kreiranje "velike BiH".

- Primetili smo i omašku u govoru. Ali u balkanskim uslovima omaške se obično ne primećuju. Kada se ovde govori o nečem velikom, misli se upravo na prekrajanje granica. Izrazit primer su pokušaji da se stvori velika Albanija - navodi se u reagovanju Ambasade Rusije u BiH.

U saopštenju Ambasade Rusije se pitaju - neće li alegorija izaslanika američkog Stejt departmenta za zapadni Balkan Palmera postati signal za Bošnjake koji žive u Srbiji, Crnoj Gori, pokrajini Kosovo i Metohija, Severnoj Makedoniji, Hrvatskoj i Sloveniji da je došlo vreme za stvaranje "velike BiH"?

- Kad je reč već izgovorena... Takođe su zanimljive izjave ambasadora Nelsona. Koliko se sećamo, nedavno je govorio o "pesnici" Rusije, dok Amerika prijateljski pruža ruku. Sada kolega proglašava Dejton "retrogradnim" (zanima nas šta bi na to rekao "tvorac izvornog Dejtona" Ričard Holbruk), pa odmah ističe da su sankcije na stolu! I zbog čega? Zbog kršenja Dejtona (izvornog ili modifikovanog?) i "korupcije"! - piše u saopštenju.

Iz Ambasade Rusije navode da ispada da su u prijateljskoj pesnici (ruci) ipak sankcije, za svaki slučaj.

- Upravo kao što je u poznatoj američkoj izreci: "Više možete postići s lepom rečju i pištoljem, nego samo s lepom rečju" - dodaje se u saopštenju.

Američki ambasador Erik Nelson juče je naveo da su SAD zabrinute ponašanjem političara u BiH zbog "destabilizovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i korupcije", te da ih na stolu čekaju spremne sankcije.

Specijalni izaslanik Stejt departmenta za zapadni Balkan Palmer naveo je da SAD ne podržavaju ni "veliku Srbiju", ni "veliku Hrvatsku", niti "veliku Albaniju".

- Ono što podržavamo je "velika BiH" - rekao je Palmer, dodajući da ne uzima za ozbiljno non-pejper jer niko neće da kaže da je autor tog dokumenta.

Što se tiče Rusije, Palmer je rekao da je sasvim jasno da ona radi na potkopavanju stabilnosti i teritorijalnog integriteta BiH.

- Ona radi i na potkopavanju stabilnosti celog zapadnog Balkana. Radi na promociji nepoverenja i sukoba - dodao je Palmer.

(SRNA)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)