BISERA U CENTRU NOVOG SKANDALA: Izetbegovići i Turkovići vladaju Federacijom, nepotizam cveta u BiH

Novosti online

03. 04. 2021. u 09:52

MINISTAR inostranih poslova BiH u Savetu ministara Bisera Turković postavila je Bakira Sadovića, sestrića Alije Izetbegovića, za vršioca dužnosti sekretara ovog ministarstva, te još jednom pokazala kako prednost ima stranački kadar SDA, a posebno oni koji su bliski ili u srodstvu sa nekim iz vrha ove partije.

БИСЕРА У ЦЕНТРУ НОВОГ СКАНДАЛА: Изетбеговићи и Турковићи владају Федерацијом, непотизам цвета у БиХ

Foto AVAZ

Dobro obavešteni izvori u Savetu ministara su istakli da je Turkovićeva Sadovića premestila iz Odseka za mir i bezbednost pri Sektoru za multilateralne odnose na novo radno mesto, čime će Izetbegovićev sestrić postati "desna ruka" ministarke.

Zvanična potvrdu ove informacije nije dobijena, jer na upućeno novinarsko pitanje iz MIP-a BiH nije stigao odgovor.

Izvori podsećaju i da ovako nepotističko ponašanje Turkovićeve, ali i Bakira i porodice Izetbegović, nisu od juče, te navode kako su njih dvoje u prethodnom periodu svojski potrudili da dobro i o trošku države uhljebe svoju bližu, ali i daljnu rodbinu.

Turkovićeva je prvo sina Alija, koji je do tada radio u Obaveštajno-bezbednosnoj agenciji, urgentno prebacila u Ambasadu BiH u Kataru, a onda je pokušala i zloupotrebiti svoj javni položaj da bi isposlovala da njena kćerka Semra bude primljena u Kancelariju za borbu protiv terorizma pri UN u NJujorku.

- Turkovićeva je očigledno želela da krene stopama lidera SDA Bakira Izetbegovića, čija gotovo sva bliža i daljna rodbina "preživljava" na budžetskim jaslama, a oni koji nisu zaposleni u javnim institucijama ili organima vlasti, kroz svoje privatne kompanije primaju milione KM budžetskog novca.

Tako supruga Sebija pod svojom kontrolom drži zdravstveni sistemom u Kantonu Sarajevo, dok sestra Sabina Berberović sa suprugom Mirsadom već godinama drži Bikseko, firmu koja ima jedan od najpovlašćenijih statusa kod javnih kompanija.

Sabinina kćerka i unuka Bakira Izetbegovića, Nađa Berberović-Dizdarević je direktor Muzeja "Alija Izetbegović" - kantonalne javne ustanove u svojini BiH. Osim što se finansira delom iz budžetskih sredstava muzej svake godine dobija i razne podsticaje i donacije i od institucija i javnih preduzeća u vlasništvu BiH.

Na ovom spisku je i Jasminko Akšamija, suprug druge kćerke Alije Izetbegovića, Lejle, koji je suvlasnik IPSA, instituta koji je tokom svih ovih godina dobijao izuzetno vredne i unosne poslove od javnih kompanija iz FBiH.

Sestra Sebije Izetbegović - Izeta Građević, supruga je Mirsada Purivatre, direktora Sarajevo film festivala, čije se održavanje svake godine, takođe, finansijski pomaže iz budžeta sa različitih nivoa vlasti u BiH.

(Glas Srpske)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

stojan

11.04.2021. 10:10

Svaka cast. Family business, na relaciji Izetbegovic-Turkovic. Ima li tamo bilo koga razboritog u narodnoj masi? Pa, dokle vise, aman??!! Veziri se ustolicili za sva vremena. Ni Sultan sa Bosfora im ne sme nista. Aferim.