SVE PROTIV SRBIJE I RUSIJE: Komšić poslao pet stranica u Brisel

Tanjug

02. 04. 2021. u 17:49

HRVATSKI član Predsedništva BiH, izabran bošnjačkim glasovima, Željko Komšić, uputio je na više adresa u Briselu pismo u kontekstu budućih razgovora članica EU o Zapadnom Balkanu i BiH.

СВЕ ПРОТИВ СРБИЈЕ И РУСИЈЕ: Комшић послао пет страница у Брисел

Foto: AP Photo/Darko Vojinović

Kako je preneo sarajevski portal „Kliks“, pozivajući se na svoja saznanja, Komšić u pismu na pet stranica analizira aktuelno stanje, očekivanja i poteškoće sa kojima se BiH suočava.

Komšićevo pismo je, kako se navodi, usledilo nakon što je ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman uputio neslužbeni dokument o BiH o kojem će raspravljati Savet Evrope.

Navodi se da se Komšić u pismu, koje portal objavljuje integralno, fokusira na navodni ruski uticaj, mešanje Hrvatske i Srbije u unutrašnja pitanja BiH, kao i na spregu HDZ-a i SNSD-a, ali i kritike na račun ponašanja EU u BiH.

Između ostalo, Komšić piše o nastojanju HDZ-a i SNSD-a da kroz reformu Izbornog zakona BiH „zacementiraju etnički temeljenu politiku koja eskalira u populistički totalitarizam“.

Posebno, dodaje, kroz stvaranje etnički čistih izbornih jedinica, što asocira na stvaranje „trećeg entiteta“.

Navodi da se u BiH očekuje reforma Ustava na način da se implementira svih pet presuda Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura kako bi se, kako kaže, obezbedila ravnopravnost svih građana BiH u svim pravima, uključujući i politička prava.

Očekuje se, navodi Komšić, i snažnija pomoć u okviru NATO integracija, na način da se više neće „podilaziti onima koji odbijaju članstvo BiH u NATO savezu, kao i da se ubrza put BiH prema NATO-u“.

Očekuje i „suzbijanje negativnog ruskog uticaja i njihovog narativa da je BiH država sa dva entiteta i tri naroda, te da će oni prihvatiti ‘sve što se tri naroda dogovore’, što nije demokratski izraz i uvodi elemente sistemske diskriminacije i nestabilnosti u radu državnih institucija“.

Komšić je ukazao na, kako je naveo, „rastući ruski uticaj u Bosni i Hercegovini, kroz retoriku i aktivno delovanje prema pojedinim političkim akterima“, što, smatra, nije moguće kvalitetno rešiti bez aktivnijeg angažmana zvaničnika EU iz Brisela.

Komšić navodi i da je zbunjujući sadašnji kontekst saradnje EU i SAD, u vezi s reformskim procesima u BiH, kao što su reforme ustava i Izbornog zakona BiH.

Zabrinut je, kaže, zbog nivoa servilnosti Misije EU u BiH prema zahtevima koji dolaze iz SNSD-a Milorada Dodika i HDZ-a Dragana Čovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!