POKOLJ SRBA ZA STEPINCA NIJE POSTOJAO: Hrvatski istoričar o Alojzijevim pismima papi - mrzeo je SPC i podržavao ustaše!

A. POPADIĆ - J. KERBLER

26. 03. 2021. u 11:00

ALOJZIJE Stepinac u pismima koje je 1941. slao papi u Rim, neposredno po formiranju Nezavisne Države Hrvatske, za masovna ubijanja Srba na Baniji i Kordunu kaže da se radi o ekscesima, ustaški logor "Danicu" uopšte ne spominje, a za Antu Pavelića tvrdi da je "dobar katolik i vernik".

ПОКОЉ СРБА ЗА СТЕПИНЦА НИЈЕ ПОСТОЈАО: Хрватски историчар о Алојзијевим писмима папи - мрзео је СПЦ и подржавао усташе!

Foto Privatna arhiva

Ta pisma, otkrivena u Vatikanu, samo su mali deo prepiske koju je Stepinac te ratne 1941. godine imao sa Vatikanom i koja otkrivaju pravu pozadinu događaja na Kaptolu i stav zagrebačkog nadbiskupa prema ustašama.

Iz tih pisama - koja su otkrivena za vreme rada mešovite komisije Katoličke crkve i SPC o liku i delu Stepinca i ovih dana predstavljena javnosti od strane hrvatskog istoričara dr Hrvoja Klasića - jasno se vidi da je kardinal podržavao osnivanje NDH, podupirao ustaše, te iskazivao otvorenu mržnju prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi koju je smatrao produženom rukom srpske politike.

Foto Privatna arhiva

Za Stepinca su pravoslavci bili šizmatici, krivi za crkveni raskol, koje treba vratiti na katoličanstvo, a u tih nekoliko otkrivenih pisama se vidi da je i nagovarao papu da prizna NDH. A da ta pisma postoje i da su bila predmet rasprava i na mešovitoj komisiji otkrio je srpski patrijarh Porfirije.

- Mnogi u Hrvatskoj su reagovali preburno na samu činjenicu da pisma postoje, ali neobjektivno na vrlo odmeren istup srpskog patrijarha koji je bio i deo komisije i koji je ocenio da po njegovom mišljenju u tim pismima ima mnogo problematičnih mesta. Ništa oštrije od toga Porfirije nije rekao - tvrdi dr Klasić u razgovoru za "Novosti", uz dodatak da je usledila kanonada napada nekih generala, političara, pa čak i sveštenika koji tvrde da ne postoji nijedan stav u Stepinčevom životu i radu koji bi uopšte bio negativan, a kamoli da je nehrišćanske prirode.

Klasić u ovom času ne može da otkrije ko je i na koji način u Vatikanu došao do tih nekoliko pisama koje u ovom trenutku i on poseduje. Radi se o dva pisma koje je Stepinac poslao papi, ali i nekim izveštajima koja su iz Zagreba išla na adresu Vatikana.

PRAVDANjE RASNIH ZAKONA

IZ pisama je vidljivo, tvrdi Klasić, da Alojziju Stepincu nisu svi ljudi jednaki, niti da su ljudska prava jednaka za sve ljude.

- Na prvom mestu su mu katolici i u najmanju ruku ima problematične stavove prema Srbima i pravoslavcima - objašnjava Klasić.

- Govori i o usvajanju rasnih antijevrejskih zakona i kaže da je manja šteta za Hrvate donošenje tih zakona nego da nisu doneseni i da su Nemci preuzeli svu vlast u Hrvatskoj.

Međutim, to je samo more iz prepiske koja se čuva u vatikanskim arhivama i koja bi mogla mnogo više da rasvetli sporne događaje sa početka rata. Do pape Franje Vatikan nije ni dozvoljavao pristup toj arhivi, sada je otvorena, ali postoji dugačak red zainteresovanih da koriste arhivu. Očito će trebati meseci, a možda i godine da istoričari dođu do svih pisama i izveštaja koje je Vatikan dobijao iz Hrvatske tokom 1941. godine.

- Iz ova dva pisma Stepinca papi i jednog koje je papa poslao njemu, vidljivo je da zagrebački nadbiskup podržava osnivanje NDH i podupire ustaške dužnosnike isključivo zato što su dobri katolici - kaže, za "Novosti", dr Hrvoje Klasić.

 Strahote srpske dece u ustaškim logorima , Foto Privatna arhiva

- Ističe Antu Pavelića i Slavka Kvaternika kao praktične vernike od kojih je dobio uverenje da će od Hrvatske da stvore katoličku državu.

Klasić kaže da se iz nekih termina korišćenih u pismima vidi i mržnja prema SPC, koju Stepinac smatra produženom rukom srpske politike između dva rata, a pravoslavce vidi kao šizmatike koji su doveli do crkvenog raskola.

- Smatra da bi pravoslavci trebalo da se vrate na katoličku veru jer je to po njemu jedino ispravno rešenje - govori nam Klasić.

- Neki termini koje koristi u tim pismima kada govori o prekrštavanju su krajnje neprimereni, jer kaže da su pravoslavci shvatili svu bedu Pravoslavne crkve. A u tim pismima je i ta famozna rečenica u kojoj Stepinac piše kako veruje "da ako Ante Pavelić 20 godina ostane na čelu Vlade, da će svi šizmatici biti likvidirani".

VATIKAN , Foto: Depositphotos

Klasić kaže da se ta strašna reč "likvidirani" može različito tumačiti, od toga da će svi dotad preći na katoličanstvo ili da će biti iseljeni iz Hrvatske.

Ali, treba znati da su u to vreme već počela masovna ustaška ubijanja po Kordunu i Baniji pravoslavnog stanovništva koje je odbijalo da pređe u katoličku veru.

- Na šta je Stepinac tačno mislio kada je koristio termin "likvidirani", može da bude predmet rasprava - ističe sagovornik "Novosti".

- Recimo, kardinal komentariše i nameru Nemaca da isele Slovence iz Slovenije u Makedoniju i prepričava razgovor sa Pavelićem u kojem mu on predlaže da je bolje da Slovenci dođu u Hrvatsku, jer su katolici, a da se iz Hrvatske izbaci toliki broj Srba pravoslavaca.

Foto Privatna arhiva

Klasić kaže da se iz prepiske vidi da Stepinac nije Antu Pavelića odgovarao od toga, rekavši mu da je Hrvatska domovina Srba koji tu žive, već je rekao "da, to bi bilo dobro za Slovence".

Poslednje pismo koje je sada otkriveno je napisao Stepinac 14. juna 1941. godine, kada je NDH postojala već dva meseca i već je bio osnovan logor u koji su ustaše slali Srbe, a usledila su i masovna ubijanja Srba u Gudovcu, Glini, Kordunu i Baniji.

- Stepinac o tome piše kao o pojedinačnim ekscesima. A iz te prepiske je i jasno vidljivo da na neki način nagovara papu da prizna NDH - ističe hrvatski istoričar.

Klasić kaže da su nakon toga pomalo zahladneli odnosi Stepinca i Pavelića, ali po njemu su nadbiskupove kritike za ustaški režim bile pretihe i preblage.

- Nikada u javnosti nije oštro osudio ustaški režim i masovne zločine - zaključuje Hrvoje Klasić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati