SRBINU ODŠTETA OD HRVATSKE: Sud u Strazburu presudio za uzurpaciju imovine građanina Sunje kod Siska

J. KERBLER - stalni dopisnik iz Zagreba

19. 03. 2021. u 21:20

NIKOLA Dabić iz Sunje, sela u blizini Siska, presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu dobiće od hrvatske države 3.200 evra odštete i još 833 evra sudskih troškova, jer mu je devedesetih godina prošlog veka jedna porodica oduzela kuću.

СРБИНУ ОДШТЕТА ОД ХРВАТСКЕ: Суд у Стразбуру пресудио за узурпацију имовине грађанина Суње код Сиска

Foto Tanjug

Sud je presudio da je za to kriva hrvatska država jer nije obezbedila vlasniku imovine bezbednost i neometeno uživanje poseda.

Sve je počelo sa "Olujom" kada je Dabić zbog lične bezbednosti morao da napusti Hrvatsku. Otišao je u dugoj koloni nesrećnih ljudi, a godinu dana posle vlast je dozvolila jednoj hrvatskoj porodici iz BiH da se useli u njegovu kuću.

Država se pozivala na zakon koji joj omogućuje da preuzme imovinu onih koji su napustili Hrvatsku nakon oktobra 1990. godine, što je omogućilo i ustupanje kuće. Sličnih primera bilo je bezbroj, ne samo u Sisačko-moslavačkoj županiji nego u celoj Hrvatskoj gde su nekada živeli Srbi.

Međutim, Dabić je shodno zakonu, 2000. godine podneo zahtev da mu se vrati nepokretnost, a potom utvrdio da je sve uništeno, a stoka pokradena. Neki delovi kuće su bili toliko oštećeni da život nije bio uopšte moguć. Zato je Opštinskom sudu u Sisku tužio i državu i ljude koji su živeli u njegovoj kući i tražio naknadu štete, što je sud 2008. odbio.

Nije uspeo ni na Županijskom sudu, a Vrhovni sud Hrvatske je zaključio da država i lokalne vlasti ne mogu biti odgovorni za štetu. Pravdu je zato potražio u Strazburu gde je presuđeno njemu u korst. "Sud utvrđuje da odgovornost za gubitak koji je posledica štete i pljačke kuće podnositelja zahteva snosi ne samo izravni počinitelj, već i država", piše u presudi koja bi, prema praksi Suda za ljudska prava, trebalo da bude osnov i za promenu pozitivnopravnih propisa koji ovu materiju regulišu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna