OVDE NI PODELE NE BLEDE: Hrvatsko istraživanje o Vukovaru, gradu zarobljenom politikom i potonulom u prošlost

J. Kebler, od stalnog dopisnika Zagreb

17. 03. 2021. u 09:38

OD Srba koji danas žive u Vukovaru doslovno niko ne kaže da je tamo dobro, a od Hrvata 70 odsto gradu daje prolaznu ocenu, ali je u obe grupe vrlo malo onih koji su zadovoljni svakodnevnim životom.

ОВДЕ НИ ПОДЕЛЕ НЕ БЛЕДЕ: Хрватско истраживање о Вуковару, граду заробљеном политиком и потонулом у прошлост

Foto N. Fifić

I Hrvati i Srbi u gradu na Dunavu više veruju jedni drugima, nego što i Srbi i Hrvati veruju političarima, bilo lokalnim, bilo nacionalnim.

Sve ovo, i još mnogo toga, pokazalo je istraživanje "Grad zarobljen politikom: kako građani Vukovara vide svoj grad danas", koje su sproveli profesori zagrebačkih fakulteta. Anketiranje je obavljeno dva meseca pred lokalne izbore kada se tenzije opet podižu, a u prvi plan izbijaju teme iz prošlosti, koje još više opterećuju međunacionalne odnose.

Podele ovde počinju od vrtića, a posebno su naglašene tokom školovanja u odvojenim školama. Srbi smatraju da su diskriminisani "u određenoj meri", dok to Hrvati vide kao diskriminaciju "u manjoj meri". Istraživanje pokazuje da Srbi sami sebe doživljavaju kao taoce prošlosti, dok Hrvatima smeta što mediji i politika manipulišu događajima u gradu.

MILAKOVIĆ: RETKO SE NAS SETE

- U Vukovaru danas jednako teško žive i Hrvati i Srbi i to je razlog što mladi odlaze. Državni vrh se seti Vukovara jedanput godišnje, tada svi dođu ovde, a onda je opet sve po starom - konstatuje, za "Novosti", Srđan Milaković (na slici), zamenik gradonačelnika i predsednik Demokratskog saveza Srba, stranke koja se takođe sprema za lokalne izbore.

Foto N. Fifić

Sve Vukovarce, bez obzira na nacionalnost, najviše muči iseljavanje mladih i manjak radnih mesta, ali i loša politička situacija, korupcija u gradu i podeljenost dece u školama.

Istraživanje je pokazalo i da postoji pritisak na Srbe da se isele, ali iz Vukovara sve više odlaze i mladi Hrvati. Očekuje se i novi popis stanovništva. Pre devedesetih u Vukovaru je živelo 44.000 ljudi, a sada ih je po procenama svega 22.000. Svima je dosta napetosti i konflikata, niko ne želi budućnost u takvom gradu.

Niko ne vidi i poboljšanje otkako je Hrvatska ušla u Evropsku uniju, malo njih se nada da će ubuduće biti bolje, s time da su Srbi pesimističniji od Hrvata. Privreda u gradu ne stoji najbolje, pred kolapsom je i "Borovo", nekadašnji gigant, a malo je i novih investicija.

Rezultati ovog ozbiljnog istraživanja nisu iznenađujući jer se problemi sa Vukovarom gomilaju iz godine u godinu. U mandatu sadašnjeg gradonačelnika Ivana Penave oni su se samo namnožili, narušeni su međunacionalni odnosi, a lokalni Srbi su stalni krivci.

Zadovoljni prilikama u Vukovaru su samo stariji ljudi i to pre svega Hrvati, i ta grupacija ima i najveće nepoverenje prema svojim sugrađanima srpske nacionalnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!