SARAJEVO: Srušili tri srpske kuće i na imanju podigli stovarište (VIDEO)

Novosti online

13. 03. 2021. u 22:14

KAŽE se da je pravda dostižna, iako ponekad spora, ali to svakako ne vredi u slučaju sarajevskih Srba.

САРАЈЕВО: Срушили три српске куће и на имању подигли стовариште (ВИДЕО)

Foto: RTRS Printskrin

Mnogi od njih, čak i decenijama nakon rata, sprečeni su u vraćanju na svoje posede.

Sudovi obično odbacuju njihove tužbe, ali čak i kada presude da oteto bude nadoknađeno, imanja im obezvređuju do uvredljivih iznosa.

Nakon dvadesetogodišnje pravosudne borbe i bezuspešnih molbi domaćim i stranim institucijama među kojima je i OHR, Opštinski sud u Sarajevu odbacio je zahtev porodice Nikolić za vraćanje uzurpirane imovine. Iz naselja Briješće, opština Novi Grad, proterani su nakon Dejtona, da bi njihove tri kuće bile porušene, a na porodičnom imanju niklo je stovarište.

Ratko Nikolić kaže da je srušeno sve što je njegova porodica sagradila.

- Sad našu zemlju koristi Drvosječa... dok oni zarađuju pare mi plaćamo kiriju jer tajkunima se ne može stati u kraj - ističe Nikolić.

Kompletna imovina Nikolića koju su sticale generacije u sarajevskom naselju Briješće procijenjena je na sudu na 38.000 KM, a uzurpator bi trebalo da im isplati i kamate - ukupno oko 80.000 KM. To je za sud vrijednost porodičnih kuća, radionica i pomoćnih objekata na placu od 1.500 kvadrata, čije je postojanje sada, navodno, nemoguće dokazati. Ostale su samo slike devastiranog imanja koje starina pokazuje drhtavim rukama.

- 1998. godine otišli smo jednom, slikali kuće. Tad su na imanju još uvek bile tri kuće, ali devastirane, a to što su devastirane sigurno je po naredbi onog o je hteo da tu otvori firmu. Sada nijednom našem objektu nema ni traga - priča Ratko.

Stovarište frime Drvosječa d.o.o. kojom gazduje Nihad Helać proširilo se na parcelu Nikolića još pre dve decenije. Vlasnici su, u retkim prilikama kada dođu da vide rodno ognjište, bili izloženi pretnjama i uvredama, a policija ih je čuvala od nasilja uzurpatora. Agent koga su angažovali da proda njihovu zemlju odustao je nakon fizičkog napada.

- Imali smo angažovanu aganciju za prodaju, ali su ih fizički napali, polupali im fotoaparat... Uvek je bilo problema, fizički su napadali i vređali na nacionalnoj osnovi i to baš taj Helać Nihad - tvrdi Ratko.

Nikolići ne znaju šta dalje da čine. Da uzmu ponuđenih 80.000 KM, mada je u međuvremenu svaka od tri porodice više od tog iznosa platila stanarine i da kao i većina sarajevskih Srba zaborave na rodni kraj i oteto imanje ili da čekaju nedostižnu pravdu u beskonačnoj borbi pred sudovima protiv tajkuna sa dobrim vezama.

(RTRS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna