SRPSKA NEMA PRAVO NA OTCEPLJENJE OD BIH: Saopštenje ambasada Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD i specijalnog predstavnika EU

Tanjug

12. 03. 2021. u 00:18

AMBASADE Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD, kao i specijalni predstavnik EU u Sarajevu izdale su večeras zajedničko saopštenje povodom zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske.

СРПСКА НЕМА ПРАВО НА ОТЦЕПЉЕЊЕ ОД БИХ: Саопштење амбасада Француске, Немачке, Италије, Велике Британије и САД и специјалног представника ЕУ

Foto: Novosti

- Ponovo izražavamo svoje opredeljenje za teritorijalni integritet i fundamentalnu strukturu Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, suverene države sa dva entiteta koji nemaju pravo na otcepljenje od BiH - navodi se u zajedničkom saopštenju, prenosi Klix.ba.

U vreme kada se zemlja suočava sa brojnim problemima, uključujući pandemiju, pozivaju sve institucije vlasti da se fokusiraju na zadovoljenje potreba njenih građana, uključujući potrebu za reformama neophodnim za ekonomski oporavak i napredak na putu ka EU, a ne na izjave koje unose podele.

- Put napred za BiH je jasno formulisan u Mišljenju EU i OHR-ovoj agendi 5+2, i to je ono na šta treba da se fokusiraju institucije koje traže okončanje međunarodne supervizije. U međuvremenu, nastavljamo pružati podršku i visokom predstavniku i EUFOR  - navodi se u saopštenju.

Ističe se da visoki predstavnik nastavlja sa ključnom ulogom u sprovođenju civilnog dela Dejtonskog mirovnog sporazuma, u skladu sa svojim mandatom i ovlašćenjima koja mu je dala međunarodna zajednica.

NSRS usvojila je u sredu u Banjaluci zaključke u vezi sa ocenom rada visokog predstavnika, primenom Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH u periodu razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika. Usvojena je i informacija o primeni Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Skupština RS smatra da je vreme da BiH sa svoja dva entiteta i tri konstitutivna naroda preuzme odgovornost za vlastiti razvoj u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim pravom, a ako to ne bude na dnevnom redu u skorije vreme, treba pokrenuti razgovore o mirnom razlazu, navodi se u zaključcima skupštinske većine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (23)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)