AMERIKANCI NAORUŽAVAJU HRVATE: Evo koji zadatak NATO moraju da ispune do 2026. godine!

Tanjug

09. 03. 2021. u 12:55

NADLEŽNI u Hrvatskoj i SAD postigli su dogovor o uslovima donacije američke vojske od 84 borbena vozila Bredli M2A2 ODS, od kojih bi 62 vozila bila dovela u operativnu upotrebu i njima će biti opremljena oklopna mehanizovana jedinica HV u Našicama, piše danas zagrebački Jutarnji list.

АМЕРИКАНЦИ НАОРУЖАВАЈУ ХРВАТЕ: Ево који задатак НАТО морају да испуне до 2026. године!

Foto: Jutjub/deran derannada

Preostala 22 vozila bila bi u rezeri i za delove.

Pozivajući se na svoja saznanja u resoru odbrane, Jutarnji piše da će nabavkom ovih vozila, koja su bez opreme vredna 20 miliona dolara, Hrvatska realizovati i svoju obavezu da do 2026. ispuni NATO cilj sposobnosti, odnosno opremi srednju pešačku brigadu borbenim oklopnim vozilima - gusenicarima.

Hrvatska je, prema pisanju Jutarnjeg, od SAD tražila donaciju 120 vozila, ali je zahtev smanjen na 84 vozila, od kojih su 61 operativna.

Obaveza Hrvatske je da plati remont i opremanje vozila, obuku i rezervne delove, uz višegodišnje finansiranje SAD. Podseća se da je Kongres SAD u decembru prošle godine odobrio 25 miliona dolara pomoći za program Bredli Hrvatska i tim novcem bi američka strana sufinansirala "prvu ratu".

Fiansijska obaveza MORH je da plati PDV na tu donaciju.

Pozivajući se na dostupne informacije zagrebački dnevnik piše da je reč o vozilima proizvedenim 90-ih godina prošlog veka.

Projekt Bredli pokrenut je 2017. godine.

Inače, u ovom trenutku Oklopna mehanizovana jedinica u Našicama i Varaždinu opremljene su već zastarelim vozilima BVP M-80, proizvedenim 80-ih godina prošlog veka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (3)

Patak

09.03.2021. 14:21

$25.000.000 ??? Ovo su još gori krševi nego naši Mig-ovi. Više će njih koštati remont ovih kanti, nego nas 14 aviona. Good deal, my western brothers. Good deal.

Mile lala

09.03.2021. 17:36

Из приложеног се види да и Србија мора створити сопствену производњу оклопних возила који а ће моћи да парира у одбрани од бар три истовтемена напада. Наша безбедност зависи од тога колико их је страх да нас напсдну. А да хоће нападти, то је сигурно.