OSKRNAVLJEN SRPSKI SPOMENIK U ČELEBIĆU: Ploča čuva sećanje na ljude koje su ustaše brutalno poklale u školi i bacile u jamu (FOTO)

Novosti online

17. 01. 2021. u 19:40

ОСКРНАВЉЕН СРПСКИ СПОМЕНИК У ЧЕЛЕБИЋУ: Плоча чува сећање на људе које су усташе брутално поклале у школи и бациле у јаму (ФОТО)

Foto: Printskrin

SPOMEN ploča u Čelebićima koja je podignuta u čast žrtava 405 pravoslavnih Srba iz Čelebića i okolnih sela pobijenih od ustaša 1941. godine, oskrnavljena je.

Udruženje Ognjena Marija Livanjska osudilo je skrnavljenje spomen ploče u Čelebićima.

- Mir i radost koji se još uvek osećaju nakon božićnih i novogodišnjih praznika, kao i belu zimsku idilu, uznemirila je nenadana tama. Ova ploča čuva sećanje na ljude pobijene u danima oko Ognjene Marije, 1941. godine – žene, decu, muškarce, civile, pobijene u čelebićkoj školi ili bačene u jamu Bikušu. Spomenik i ploču koji su već stradali u ratnim i poratnim dejstvima, obnavljali smo sa mnogo truda i ljubavi od 2013. godine kao dug precima. Od komšija nije bilo primedbi, čak je bilo i podrške. Pitamo se zašto? Kakvom umu može smetati uspomena na nevine žrtve?! Na mestu gde su zakopane kosti preko 300 stradalih (preostale žrtve se nalaze u jami Bikuši iznad sela), neko je našao za shodno da spomen-ploču oskrnavi baš onim simbolima koje su nosili oni koji su ih tu i zakopali. Verujemo da se ovakvog poteza stide svi ljudi koji u Boga veruju i Boga se plaše. Pozivamo policiju i ostale nadležne organe da ovaj napad istraže, a lokalne, županijske i ostale nivoe vlasti da ga najoštrije osude. Tama mržnje koja se ovde pokazala nikada i nikome nije donela dobro - piše u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Šator

17.01.2021. 19:45

То не раде старе усташе, то сада раде новији конвертити да се докажу у новој вјери и нацији...