HRVATSKI LEKARI BESNI I ŠOKIRANI: Vlada im dala siću kao bonus, hoće da vrate novac Plenkoviću

Novosti online

16. 01. 2021. u 09:35

VLADA Hrvatske je obećala dodatak od 10 odsto plate, ali samo za sate direktno provedene sa zaraženima.

ХРВАТСКИ ЛЕКАРИ БЕСНИ И ШОКИРАНИ: Влада им дала сићу као бонус, хоће да врате новац Пленковићу

Foto: EPA

Šokirani "sramotnom isplatom bonusa" radnicima u zdravstvu i socijalnoj zaštiti koji brinu o pacijentima i korisnicima obolelim od bolesti kovid-19, a koji su se svele na iznose od 5,26 kuna, 33 kune, 41,15 kuna, 45 kuna, i gotovo 150 kuna (1 evro je 7,5 kuna), neki članovi sindikata smatraju da je ovo toliko omalovažavanje struke kakvu nikada nisu iskusili u radu i razmišljaju o vraćanju tih iznosa na račun premijera Andreja Plenkovića ili ministra zdravlja Vilije Beroša, kaže predsednik Nezavisnog sindikata zdravstva i socijalne zaštite Stjepan Topolnjak.

Naime, zaposleni u zdravstvu i socijalnoj zaštiti počeli su da primaju plate koje su, kako je najavljeno, trebalo da budu uvećane za 10 odsto osnovne zarade svih koji su radili sa bolesnim pacijentima. Međutim, za mnoge zaposlenike ti su iznosi mizerni, ponekad i manji od 20 kuna.

- Bilo bi bolje da nismo ništa dobili - kaže on. Podseća da "iako je premijer pompezno najavio u medijima da će radnici u zdravstvu i sistemu socijalne zaštite dobiti posebnu nagradu u iznosu od deset odsto osnovne zarade za rad sa pacijentima i korisnicima koji pate od bolesti covid-19, od čega, nažalost, ništa ".

U praksi je nagrada svedena na mizerne iznose koji, napominje Topolnjak, u najboljem slučaju dostižu 200 kuna, što bi dovelo do zaključka da je osnovna plata radnika u zdravstvu od 50 do 2000 kuna!? "

Ali nije, već je obračun nagrade u skladu sa uputstvima koje je Ministarstvo zdravlja dostavilo direktorima ustanova 21. decembra 2020. godine, pretvoren u merenje minuta i sati koje su proveli zaposleni u radu sa pacijentima sa bolešću covid-19. Dakle, nagrada im je isplaćena samo za te sate.

Sindikalac iz bjelovarske Opšte bolnice Miroslav Pranjić kaže da su mu se kolege koji rade sa pacijentima sa covid-19 požalili na takav obračun nagrada, koje se u OB Bjelovar vrte oko 120 do 140 kuna - "da ljudi ne bi nosili zaštitne skafandere za taj novac, a kamoli da u njima provodi sate i brine o drugima ".

Nisu dobili nagradu koju je ministar obećao, već bedu za svoj rad, što je, prema Pranjićevim rečima, smešno i uvredljivo.

- Naše poslovanje je organizovano tako da naši zaposleni rade u teškim uslovima, četiri sata na prvoj liniji borbe s covidom, a zatim se ostali sati prebacuju na obična odeljenja - tako da niko ne može zaraditi više od sto kuna. Ne radi se o zaradi, volimo svoj posao, radi se o lečenju, činjenica je da su ovo teški uslovi. Svi zdravstveni radnici trebalo bi da dobiju deset odsto povećanja, a oni na odeljenjima još više, svi smo u bolnicama izložen, a nikad se ne zna da li je pacijent kojeg lečimo bolestan, on jednostavno još nema simptome.

Ministar zdravlja Vili Beroš rekao je medijima da je problem iznos odštete u nadležnosti direktora bolnica.

- U domenu direktora pojedinih zdravstvenih ustanova je da za svakog zaposlenog vidi koliko je radio sa pacijentima pozitivnim na covid-19 i da utvrdi taj dodatak - rekao je Beroš i dodao da će, ukoliko postoje sporni elementi, biti na raspolaganju. Naime, prema ministarstvu, bolnice su upućene da svi koji rade na zatvorenim odeljenjima primaju platu uvećanu za deset odsto. Ekvivalent je ili prethodni mesec ili prosek poslednja tri meseca, šta god je povoljnije za radnika.

(Jutarnji)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)