MENJA SE PRAVILO ZA ULAZAK U SLOVENIJU: Uskoro će se vinjete kupovati na ovaj način

Novosti online

23. 12. 2020. u 17:20

OD DECEMBRA 2021. Slovenci prelaze na novi, sofisticiraniji način plaćanja elektronskim vinjetama koji već primenjuju Mađarska, Slovačka, Bugarska i Rumunija, a uskoro će Austrija i Moldavija.

МЕЊА СЕ ПРАВИЛО ЗА УЛАЗАК У СЛОВЕНИЈУ: Ускоро ће се вињете куповати на овај начин

Foto: EPA

Proces naplate e-vinjetama znatno je jednostavniji i ide direktno na ruku vozačima. Osim što više neće čekati u redu za kupovinu vinjete, čekati na naplatnim kućicama i mahati ENC uređajem, u istoriju odlazi i ljepljenje, skidanje i struganje vinjeta sa vetrobranskog stakla.

Sve to menja par klikova u posebnoj aplikaciji za pametne telefone ili preko internet portala gde kupujete e-vinjetu. Dovoljno je u jednostavan upitnik upisati zemlju i broj registracije te mejl adresu na koju će biti poslana potvrda o uplati. Platiti se može svim vrstama kreditnih kartica, a paziti treba tek na vremenski period trajanja vinjete koji birate sami.

Vozačima koji ne poseduju internet kod kuće Slovenija će ostaviti mogućnost kupovine na benzinskim pumpama i sličnim mestima gde će takođe biti dovoljno dati navedene podatke.

I to je to, cela mudrost. Nakon što ostavite broj registracije, više vas niko neće zaustavljati niti išta pitati, ostalo je na kamerama. Ako ste kupili elektronsku vinjetu prolaz kroz državu je slobodan, a ako niste, sistem će vas brzo prepoznati i alarmirati policiju.

Foto: EPA

Zakon o e-vinjetama uskoro ulazi u parlamentarnu raspravu koja bi, sudeći po prvim reakcijama tamošnje javnosti, trebala biti jednosmerna ulica. Konsenzusu će pridoneti i činjenica da bi elektronska vinjeta zbog nižih troškova proizvodnje i distribucije u odnosu na klasičnu vinjetu, trebala biti povoljnija. Problem trenutno predstavlja tek zaštita osobnih podataka koju slovenska Vlada obećava uskladiti s evropskim pravilima.

Ukratko

Elektronska vinjeta biti će dostupna putem aplikacije ili internet portala, kao i na benzinskim pumpama i u trgovinama.

Vozači mogu birati e-vinjetu koja vredi sedam dana, jedan mesec, šest meseci ili godinu.

Nadzor je vrlo efikasan i šverovanje nije opcija. Radi se o celovitom rešenju, koje vozačima osigurava nabavku vinjeta “iz fotelje” te vožnju bez zastoja, a s druge strane garantuje sigurnu naplatu.

(Jutarnji list)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri